THE IMPACT OF THE EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS ON THE ADOPTION PROCEDURE IN THE REPUBLIC OF CROATIA

Autor(i)

  • Matko Guštin Pravni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku

DOI:

https://doi.org/10.30925/zpfsr.44.2.12

Ključne riječi:

posvojenje, osobe lišene poslovne sposobnosti, Europski sud za ljudska prava, biološki roditelji, pristanak na posvojenje.

Sažetak

UTJECAJ EUROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA NA POSTUPAK POSVOJENJA U REPUBLICI HRVATSKOJ

U brojnim predmetima povezanim s posvojenjem, Europski sud za ljudska prava (u daljnjem tekstu: ESLJP) istaknuo je važnost sveobuhvatnoga pristupa postupku posvojenja te najboljeg interesa djeteta, uzimajući u obzir sve okolnosti slučaja. Uskraćivanje prava na pristanak na posvojenje dovodi do kršenja ljudskih prava, što se posebno očituje u odnosu na ranjive društvene skupine. Takav oblik povrede prava ESLJP je utvrdio i u „hrvatskim predmetima“ – X. protiv Hrvatske te A.K. i L. protiv Hrvatske. U njima se bavio povredom prava osoba s duševnim smetnjama, točnije roditelja lišenih poslovne sposobnosti i prava na roditeljsku skrb. Nedostatci koje je utvrdio utjecali su na promjenu paradigme posvojenja u novom hrvatskom obiteljskom zakonodavstvu iz 2015. godine. Stoga se u radu ističe važnost cjelovitoga pristupa postupku posvojenja analizirajući hrvatsko obiteljsko zakonodavstvo i judikaturu ESLJP-a vezanu za „hrvatske predmete“. Također se analiziraju i noviji predmeti iz kojih proizlaze smjernice za daljnje unaprjeđenje postupka posvojenja i zaštite temeljnih ljudskih prava.

##submission.additionalFiles##

Objavljeno

2023-09-15 — Ažurirano 2023-12-20

Verzije

Kako citirati

Guštin, M. (2023). THE IMPACT OF THE EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS ON THE ADOPTION PROCEDURE IN THE REPUBLIC OF CROATIA. Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta U Rijeci, 44(2), 531–559. https://doi.org/10.30925/zpfsr.44.2.12 (Original work published 15. rujan 2023.)