PRAVNI POLOŽAJ DRŽAVNIH POTPORA U INSOLVENCIJSKIM POSTUPCIMA

Autor(i)

  • Lidija Šimunović Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Pravni fakultet Osijek

DOI:

https://doi.org/10.30925/zpfsr.45.1.10

Ključne riječi:

državne potpore, test privatnog vjerovnika, test gospodarskog kontinuiteta, povrat nespojive potpore, apsolutna nemogućnost povrata.

Sažetak

Odredbom čl. 11. st. 7. Stečajnog zakona (u daljnjem tekstu: SZ) propisano je da se na postupke i mjere u  kojima odlučuju vjerovnici, a kojima se odstupa od  skupnoga namirenja vjerovnika unovčenjem  dužnikove imovine i podjelom prikupljenih sredstava vjerovnicima na odgovarajući način primjenjuju propisi kojima se uređuje područje državnih  potpora. Drugim riječima, predmetna odredba propisuje da se u svim insolvencijskim postupcima koji imaju za cilj nastavak poslovanja dužnika (npr. predstečajni postupak ili stečajni postupak s provođenjem stečajnog plana) i u kojima je država vjerovnik, uz pravila SZa, na odgovarajući način primjenjuju i pravila državnih potpora. Iako to nije SZ-om izrijekom propisano, podrednim tumačenjem izvodi se zaključak da se i u insolvencijskim postupcima čijim zaključenjem dužnik prestaje postojati (npr. stečaj s likvidacijom) i u kojima je država vjerovnik, primjenjuju pravila državnih potpora na  odgovarajući način. Takvo uređenje otvara brojne teorijske i praktične dvojbe o kojima se u domaćem pravu nije sustavno raspravljalo. U radu se polazi od analize specifičnosti državnih potpora u insolvencijskim postupcima, analizira se test  privatnog vjerovnika i test gospodarskoga kontinuiteta. Potom se prelazi na problematiku pravilnog prijavljivanja, ispitivanja, namirenja i apsolutne nemogućnosti namirenja tražbine s naslova povrata nespojive državne potpore u  insolvencijskim postupcima. U zaključnom se dijelu rada daju smjernice de lege lata i de lege ferenda za odgovarajuću primjenu pravila državnih potpora u insolvencijskim postupcima. 

##submission.additionalFiles##

Objavljeno

2024-04-15

Kako citirati

Šimunović, L. (2024). PRAVNI POLOŽAJ DRŽAVNIH POTPORA U INSOLVENCIJSKIM POSTUPCIMA. Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta U Rijeci, 45(1), 209–227. https://doi.org/10.30925/zpfsr.45.1.10