PISANI POSTUPAK U SPOROVIMA MALE VRIJEDNOSTI

RADIKALNA PROMJENA DOSADAŠNJE PARADIGME

Autor(i)

  • Iva Buljan Trgovački sud u Zagrebu

DOI:

https://doi.org/10.30925/zpfsr.45.1.12

Ključne riječi:

Novela Zakona o parničnom postupku 2022, sporovi male vrijednosti, Uredba (EZ) br. 861/2007 o uvođenju europskog postupka za sporove male vrijednosti, pisani postupak, diskrecijska odluka.

Sažetak

Postupci u sporovima male vrijednosti uređeni su u zakonodavstvima brojnih država kao posebni postupci u kojima je  ojačano načelo ekonomičnosti i pojednostavljen je dokazni postupak. Postupci koji traju nerazmjerno dugo u odnosu na vrijednost predmeta spora, produciraju velike parnične troškove i otežavaju građanima pravo na pristup sudu. Osim toga, takvi postupci štete malim i srednjim poduzetnicima u redovnom poslovanju i tako narušavaju gospodarsku ravnotežu.  Hrvatski zakonodavac kroz brojne izmjene temeljnoga procesnog zakona tražio je najprikladnije rješenje koje bi  odgovorilo potrebama suvremenog sudovanja i koje bi se integriralo u postojeći sustav. Posljednjom izmjenom Zakona o parničnom postupku iz 2022. u malične sporove uvedeno je načelo pisanosti, kao temeljno postupovno načelo, čime je učinjen značajan iskorak prema modernom sudovanju. Diskrecijsko ovlaštenje sudca na izbor pisanog postupka ovisi o okolnostima konkretnoga slučaja. Ako sudac ocijeni da radi utvrđivanja odlučnih činjenica nije potrebno provesti dokazni postupak i da se pravično suđenje može osigurati bez održavanja ročišta, opredijelit će se za tu mogućnost koju će potom biti nužno valjano obrazložiti. U ovom radu razmatraju se postojeća zakonodavna rješenja koja uređuju postupke u sporovima male vrijednosti, ispituje se njihova svrha i iznose vlastite prosudbe o praktičnom pristupu analiziranoj temi. 

##submission.additionalFiles##

Objavljeno

2024-04-15

Kako citirati

Buljan, I. (2024). PISANI POSTUPAK U SPOROVIMA MALE VRIJEDNOSTI: RADIKALNA PROMJENA DOSADAŠNJE PARADIGME. Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta U Rijeci, 45(1), 251–272. https://doi.org/10.30925/zpfsr.45.1.12