Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Principi primjene čistih kultura u proizvodnji tvrdih sireva

Dimitrije Sabadoš ; Zavod za mljekarstvo Poljoprivrednog fakulteta, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.659 Kb

str. 73-80

preuzimanja: 1.103

citiraj


Sažetak

Mikrobiološki procesi u tvrdim sirevima posljedica su aktivnosti uzročnika promjena sastojaka mlijeka, u prvom redu termofilnih bakterija mliječnokiselog vrenja i bakterija propionskog vrenja. Osim spomenutih korisnih mikroorganizama u tvrdim sirevima se može ispoljiti štetno djelovanje nesporotvornih i sporotvornih uzročnika nadimanja, te nesporotvornih i sporotvornih proteolita, kao i drugih mikroorganizama - uzročnika pogrešaka sireva.

Ključne riječi

sir; tvrdi sir; čiste kulture

Hrčak ID:

70401

URI

https://hrcak.srce.hr/70401

Datum izdavanja:

2.4.1964.

Posjeta: 1.716 *