Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja α-amilaze na podlozi od poljoprivrednih otpadaka s pomoću bakterije Bacillus amyloliquefaciens

Dhanya Gangadharan ; Biotechnology Division, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology (NIIST), CSIR, 695 019 Trivandrum, India
K. Madhavan Nampoothiri ; Biotechnology Division, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology (NIIST), CSIR, 695 019 Trivandrum, India
Ashok Pandey ; Biotechnology Division, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology (NIIST), CSIR, 695 019 Trivandrum, India


Puni tekst: engleski pdf 176 Kb

str. 336-340

preuzimanja: 4.144

citiraj


Sažetak

Učinkovitost fermentacijske proizvodnje enzima ponajprije ovisi o optimalnoj opskrbi mikroorganizma kisikom, tj. dobrom prijenosu kisika. Protok zraka i miješanje su neki od čimbenika koji utječu na opskrbu reaktora kisikom. S pomoću Bacillus amyloliquefaciens proizvedena je α-amilaza u reaktoru zapremnine 600 mL, radnog volumena od 300 mL, i u reaktoru od 5 L, s radnim volumenom od 3 L. Utvrđeno je da je često prozračivanje reaktora povećalo prinos enzima. Prinos biomase i produktivnost enzima bili su u linearnom odnosu s protokom zraka, a najveća je produktivnost bila pri 1 vvm. Maksimalna je produktivnost od 41,4 U/(mL·h) postignuta nakon 14 h u fermentoru od 600 mL, dok je u onom od 5 L najveća produktivnost bila 40 U/(mL·h) nakon 12 sati fermentacije.

Ključne riječi

α-amilaza; Bacillus amyloliquefaciens; fermentor; bioreaktor; prozračivanje; submerzni uzgoj

Hrčak ID:

71061

URI

https://hrcak.srce.hr/71061

Datum izdavanja:

10.8.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.121 *