Izvorni znanstveni članak
Enkapsulacija askorbinske kiseline u hidrofobnom silikagelu
Mariana V. Revuelta
; Center of Applied Biotechnology (CINDEFI), National University of La Plata (UNLP), National Research Council (CONICET), 50 Street #227, C.P. 1900 La Plata, Argentina
Marcela B. Fernández van Raap
; La Plata Physics Institute (IFLP), Department of Physics, National University of La Plata (UNLP), La Plata, Argentina
Pedro Mendoza Zélis
; La Plata Physics Institute (IFLP), Department of Physics, National University of La Plata (UNLP), La Plata, Argentina
Francisco H. Sánchez
; La Plata Physics Institute (IFLP), Department of Physics, National University of La Plata (UNLP), La Plata, Argentina
Guillermo R. Castro
orcid.org/0000-0002-6187-7805
; Center of Applied Biotechnology (CINDEFI), National University of La Plata (UNLP), National Research Council (CONICET), 50 Street #227, C.P. 1900 La Plata, Argentina
Sažetak
Hibridni, organsko-silikatni sol-gel materijal sve se više primjenjuje u prehrambenoj industriji. Stoga je kao nosač za kontrolirano otpuštanje askorbinske kiseline upotrijebljen mikroporozni čvrsti silikatni matriks. Optimirana je jednostupanjska sinteza kojom su dobiveni silikatni kompoziti uz pomoć prekurzora: tetraetoksisilana i metiltrimetoksisilana. Matriksi su hidrofobnog silikagela okarakterizirani Fourier transformiranom infracrvenom spektroskopijom (FTIR) i difrakcijom X-zraka. Specifična površina i poroznost matriksa ispitane su Brunaer-Emmett-Teller (BET) metodom, dok su morfološka svojstva površine matriksa određena skenirajućim elektronskim mikroskopom (SEM). Utvrđeno je da se askorbinska kiselina ovako može upotrijebiti za proizvodnju hrane s dodanom vrijednošću, te za pakiranje prehrambenih proizvoda.
Ključne riječi
hidrofobni silikagel; askorbinska kiselina; pakiranje hrane; hrana s dodanom vrijednošću
Hrčak ID:
71063
URI
Datum izdavanja:
10.8.2011.
Posjeta: 2.367 *