Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Izdvajanje i identifikacija mikroflore iz kravljeg kolostruma tradicionalnim i molekularnim metodama

Juliano De Dea Lindner ; Incorpore Foods, Research and Development Department, Avenida Santa Catarina 2222, 88330-000 Camboriú, SC, Brazil
Marcela Santarelli ; Department of Genetics, Biology of Microorganisms, Anthropology and Evolution, University of Parma, Via Usberti 11/A, IT-43100 Parma, Italy
Caroline Tiemi Yamaguishi ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Division, Centro Politécnico, Federal University of Paraná, 81531-970 Curitiba, PR, Brazil
Carlos Ricardo Soccol ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Division, Centro Politécnico, Federal University of Paraná, 81531-970 Curitiba, PR, Brazil
Erasmo Neviani ; Department of Genetics, Biology of Microorganisms, Anthropology and Evolution, University of Parma, Via Usberti 11/A, IT-43100 Parma, Italy


Puni tekst: engleski pdf 299 Kb

str. 364-368

preuzimanja: 986

citiraj


Sažetak

Kolostrum je prvo mlijeko, koje proizvodi mliječna žlijezda tijekom ranog postpartalnog razdoblja. Osim što sadrži hranjiva, antimikrobne tvari i hormone rasta, kravlji kolostrum sadržava dragocjenu mikrofloru, uključujući sojeve rodova Lactobacillus i Bifidobacterium što se koriste u proizvodnji probiotičke hrane. Svrha je ovoga rada bila identificirati i kvantificirati mikrofloru u uzorcima kolostruma dvaju Holstein mlječnih krava, uzetih tijekom prva tri dana postpartalnog razdoblja. Mikroorganizmi su određeni sekvenciranjem 16S rRNK gena i LH-PCR metodom kojom se ekstrahira ukupna DNK. U sintetičkoj je podlozi izolirano dvadeset i devet sojeva, identificiranih pomoću sekvencija 16S rRNK gena, te su izdvojena dva potencijalno probiotička soja (Lactobacillus casei i Bifidobacterium pseudolongum). Uzorci su kolostruma analizirani LH-PCR metodom kako bi se utvrdio DNK profil mikroflore, te je utvrđeno da u uzorcima prevladava vrsta Lactobacillus casei. Probiotička svojstva ove bakterije za proizvodnju fermentiranih i probiotičkih proizvoda tek treba istražiti.

Ključne riječi

kravlji kolostrum; identifikacija mikroflore; 16S rRNK; LH-PCR; probiotički mikroorganizmi

Hrčak ID:

71066

URI

https://hrcak.srce.hr/71066

Datum izdavanja:

10.8.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.005 *