Kratko priopćenje
Izdvajanje i identifikacija mikroflore iz kravljeg kolostruma tradicionalnim i molekularnim metodama
Juliano De Dea Lindner
; Incorpore Foods, Research and Development Department, Avenida Santa Catarina 2222, 88330-000 Camboriú, SC, Brazil
Marcela Santarelli
; Department of Genetics, Biology of Microorganisms, Anthropology and Evolution, University of Parma, Via Usberti 11/A, IT-43100 Parma, Italy
Caroline Tiemi Yamaguishi
; Bioprocess Engineering and Biotechnology Division, Centro Politécnico, Federal University of Paraná, 81531-970 Curitiba, PR, Brazil
Carlos Ricardo Soccol
; Bioprocess Engineering and Biotechnology Division, Centro Politécnico, Federal University of Paraná, 81531-970 Curitiba, PR, Brazil
Erasmo Neviani
; Department of Genetics, Biology of Microorganisms, Anthropology and Evolution, University of Parma, Via Usberti 11/A, IT-43100 Parma, Italy
Sažetak
Kolostrum je prvo mlijeko, koje proizvodi mliječna žlijezda tijekom ranog postpartalnog razdoblja. Osim što sadrži hranjiva, antimikrobne tvari i hormone rasta, kravlji kolostrum sadržava dragocjenu mikrofloru, uključujući sojeve rodova Lactobacillus i Bifidobacterium što se koriste u proizvodnji probiotičke hrane. Svrha je ovoga rada bila identificirati i kvantificirati mikrofloru u uzorcima kolostruma dvaju Holstein mlječnih krava, uzetih tijekom prva tri dana postpartalnog razdoblja. Mikroorganizmi su određeni sekvenciranjem 16S rRNK gena i LH-PCR metodom kojom se ekstrahira ukupna DNK. U sintetičkoj je podlozi izolirano dvadeset i devet sojeva, identificiranih pomoću sekvencija 16S rRNK gena, te su izdvojena dva potencijalno probiotička soja (Lactobacillus casei i Bifidobacterium pseudolongum). Uzorci su kolostruma analizirani LH-PCR metodom kako bi se utvrdio DNK profil mikroflore, te je utvrđeno da u uzorcima prevladava vrsta Lactobacillus casei. Probiotička svojstva ove bakterije za proizvodnju fermentiranih i probiotičkih proizvoda tek treba istražiti.
Ključne riječi
kravlji kolostrum; identifikacija mikroflore; 16S rRNK; LH-PCR; probiotički mikroorganizmi
Hrčak ID:
71066
URI
Datum izdavanja:
10.8.2011.
Posjeta: 2.005 *