Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Optimiranje enzimske interesterifikacije mješavine mliječne masti i kanola ulja pomoću imobilizirane lipaze iz Rhizopus oryzae, primjenom metode odzivnih površina

Gisele Fátima Morais Nunes ; Engineering School of Lorena, University of São Paulo, PO Box 116, 12602-810 Lorena, SP, Brazil
Ariela Veloso de Paula ; Engineering School of Lorena, University of São Paulo, PO Box 116, 12602-810 Lorena, SP, Brazil
Heizir Ferreira de Castro ; Engineering School of Lorena, University of São Paulo, PO Box 116, 12602-810 Lorena, SP, Brazil
Júlio César dos Santos ; Engineering School of Lorena, University of São Paulo, PO Box 116, 12602-810 Lorena, SP, Brazil


Puni tekst: engleski pdf 340 Kb

str. 385-390

preuzimanja: 1.154

citiraj


Sažetak

Mješavina mliječne masti i kanola ulja (MF:CNO) enzimski je interesterificirana pomoću lipaze iz Rhizopus oryzae, imobilizirane na kompozitu od polisiloksana i polivinil-alkohola, u sustavu bez otapala. Da bi se reakcija optimirala, upotrijebljen je centralno složeni dizajn (CCD), pri čemu su ispitani utjecaj masenog omjera MF:CNO (50:50, 65:35 i 80:20) i temperature (45, 55 i 65 °C) na sastav i teksturu interesterificiranih produkata, uz zavisne varijable: stupanj interesterifikacije i konzistenciju pri 10 °C. Na stupanj interesterifikacije bitno su utjecali maseni udio mliječne masti u mješavini i temperatura, dok je na konzistenciju utjecao samo maseni udio mliječne masti. Dobiven je empirijski model pomoću kojeg su utvrđeni optimalni uvjeti interesterifikacije: mješavina 65 % mliječne masti i 35 % kanola ulja, te temperatura od 45 °C. Pri tim je uvjetima postignut stupanj interesterifikacije od 19,77 %, a konzistencija pri 10 °C bila je 56 290 Pa. Pomoću ovog ekološkog postupka može se dobiti proizvod poželjnog mliječnog okusa i bolje mazivosti pri hladnim uvjetima skladištenja.

Ključne riječi

interesterifikacija; lipaza iz Rhizopus oryzae; mliječna mast; kanola ulje; eksperimentalni dizajn

Hrčak ID:

71070

URI

https://hrcak.srce.hr/71070

Datum izdavanja:

10.8.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.184 *