Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.32728/mo.07.2.2012.09

KOOPERATIVNO UČENJE U NASTAVI MLAĐIH RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE

Azra Džaferagić-Franca orcid id orcid.org/0000-0002-8706-209X ; Zavod za javno zdravstvo TK, Tuzla (Bosna i Hercegovina)
Ruža Tomić ; Filozofski fakultet u Tuzli (Bosna i Hercegovina)


Puni tekst: srpski pdf 98 Kb

str. 107-117

preuzimanja: 3.258

citiraj


Sažetak

U radu su predstavljeni rezultati ispitivanja stavova nastavnika o primjeni kooperativnog učenja u nastavi među učenicima mlađih razreda osnovne škole. Cilj rada je bio ispitati i utvrditi koliko nastavnici često primjenjuju kooperativno učenje u razrednoj nastavi i koliko se ova strategija učenja pokazala efikasnom.
Od metoda u radu je korištena metoda teorijske analize i servej istraživačka metoda, a od instrumenata anketni upitnik konstruiran za namjere ovog istraživanja.
Rezultati istraživanja pokazuju da je kooperativno učenje često primjenjivana strategija učenja u okviru svih nastavnih predmeta u mlađim razredima osnovne škole, da se u radu koriste različite strategije, da se najčešće koristi u nastavi sljedećih predmeta: Moja okolina, Fizički odgoj i Matematika, da većina učenika, blizu 93%, vrlo rado ili rado prihvata ovaj način učenja, kao i većina roditelja. Nastavnicima bi u budućnosti trebalo pružiti intenzivniju podršku nadležnih stručnjaka i institucija u cilju nesmetane implementacije kooperativnog učenja u mlađim razredima osnovne škole.

Ključne riječi

kooperativno učenje; mlađi razredi; osnovna škola

Hrčak ID:

83751

URI

https://hrcak.srce.hr/83751

Datum izdavanja:

23.6.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.106 *