Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Probiotička aktivnost kvasca Saccharomyces cerevisiae var. boulardii u sprečavanju patogenih bakterija

Katarzyna Rajkowska orcid id orcid.org/0000-0002-6943-8639 ; Technical University of Łódź, Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Wólczańska 171/173, PL-90-924 Łódź, Poland
Alina Kunicka-Styczyńska ; Technical University of Łódź, Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Wólczańska 171/173, PL-90-924 Łódź, Poland


Puni tekst: engleski pdf 206 Kb

str. 230-236

preuzimanja: 4.065

citiraj


Sažetak

Promjene u crijevnoj mikroflori uzrokuju naseljavanje patogenih bakterija i infektivni proljev. Ispitano je sedam probiotičkih sojeva kvasca Saccharomyces cerevisiae var. boulardii radi prevencije i liječenja proljeva. Istražena je in vitro aktivnost tih sojeva u sprečavanju različitih patogenih i oportunističkih bakterija da bi se utvrdila njihova učinkovitost pri liječenju različitih uzroka proljeva. U miješanim kulturama kvasca S. cerevisiae var. boulardii, za razliku od monokultura, opaženo je statistički značajno smanjenje broja bakterija Listeria monocytogenes (i to čak za 55,9 %), Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus. Prisutnost kvasaca prije svega skraćuje fazu mirovanja bakterija (lag faza), zatim ubrzava postizanje maksimuma rasta, te smanjuje stopu eksponencijalnog rasta za 4,4-57,1 % (L. monocytogenes, P. aeruginosa) ili ju povećava za 1,4-70,6 % (Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Salmonella Typhimurium). Osim toga, ispitana je sposobnost vezivanja patogenih bakterija na površinu stanica kvasca S. cerevisiae var. boulardii. Kvasci su uspješno vezali bakterije E. coli, S. Typhimurium, S. aureus, Campylobacter jejuni i E. faecalis, ali ne i L. monocytogenes i P. aeruginosa. Probiotičkom aktivnošću kvasca S. cerevisiae var. boulardii smanjuje se broj živih i aktivnih stanica patogenih bakterija koje su se vezale na stanice kvasca. Ti procesi ograničavaju invazivnost bakterija i sprečavaju njihovo vezanje za stijenke crijeva.

Ključne riječi

kvasci; S. cerevisiae var. boulardii; probiotička aktivnost; patogeni mikroorganizmi; antibakterijsko djelovanje; adhezija

Hrčak ID:

83937

URI

https://hrcak.srce.hr/83937

Datum izdavanja:

18.6.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 10.061 *