Pregledni rad
FUNKCIONALNI PROIZVODI OD MESA
Radoslav Grujić
; Tehnološki fakultet,Univerzitet Istočno Sarajevo, Karakaj bb, 75400 Zvornik, BiH
Slavica Grujić
; Tehnološki fakultet, Univerzitet Banja Luka, Vojvode Stepe Stepanovića 73, 78000 Banja Luka, BiH
Dragan Vujadinović
; Tehnološki fakultet,Univerzitet Istočno Sarajevo, Karakaj bb, 75400 Zvornik, BiH
Sažetak
Industrija mesa je jedna od najvažnijih grana prehrambene industrije, koja zahtijeva kontinuirano uvođenje novih proizvoda, bilo zbog zahtjeva tržišta, bilo zbog pritisaka konkurencije u sektoru. Razvoj funkcionalne hrane je doveo do ispitivanja uticaja i ugradnje
jednog ili više sastojaka sa funkcionalnim djelovanjem u različite vrste prehrambenih proizvoda, u okviru čega meso i proizvodi od mesa zaslužuju posebnu pažnju. Ova vrsta istraživanja i lansiranje novih proizvoda su usmjereni u pravcu pružanja zdrave alternative
proizvodima, koji su često bili označeni kao uzrok nastanka različitih vrsta bolesti. Na pojavu lošeg mišljenja o mesu uglavnom utiču visoki sadržaja masti, posebno zasićenih masnih kiselina, holesterola i sa njima povezani razvoj kardiovaskularnih bolesti, nekih vrstama raka, gojaznosti i dr. Tokom brojnih istraživanjima, autori su nastojali da promijene dosadašnji imidž mesa i proizvoda od mesa kao tradicionalnih proizvoda, koji nisu najbolji po zdravlje ljudi, u novi
imidž proizvoda sa veoma povoljnim djelovanjem na zdravlje. To je posljedica više faktora koji djeluju u istom pravcu: dodavanje ili eliminisanje ili smanjenje količine dodatih sastojaka. Ovaj članak predstavlja pregled radova objavljenih u posljednjih nekoliko godina
na temu mogućnosti razvoja novih proizvoda u ovom sektoru, pri čemu se posebno analiziraju promjene koje su se desile u tradicionalnoj industriji mesa pod uticajem najnovijih
istraživanja u oblasti dizajna i proizvodnje funkcionalne hrane.
Ključne riječi
funkcionalna hrana; meso; proizvodi od mesa
Hrčak ID:
87446
URI
Datum izdavanja:
30.4.2012.
Posjeta: 4.942 *