Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

FUNKCIONALNI PROIZVODI OD MESA

Radoslav Grujić ; Tehnološki fakultet,Univerzitet Istočno Sarajevo, Karakaj bb, 75400 Zvornik, BiH
Slavica Grujić ; Tehnološki fakultet, Univerzitet Banja Luka, Vojvode Stepe Stepanovića 73, 78000 Banja Luka, BiH
Dragan Vujadinović ; Tehnološki fakultet,Univerzitet Istočno Sarajevo, Karakaj bb, 75400 Zvornik, BiH


Puni tekst: engleski pdf 86 Kb

str. 44-54

preuzimanja: 551

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 86 Kb

str. 44-54

preuzimanja: 2.220

citiraj


Sažetak

Industrija mesa je jedna od najvažnijih grana prehrambene industrije, koja zahtijeva kontinuirano uvođenje novih proizvoda, bilo zbog zahtjeva tržišta, bilo zbog pritisaka konkurencije u sektoru. Razvoj funkcionalne hrane je doveo do ispitivanja uticaja i ugradnje
jednog ili više sastojaka sa funkcionalnim djelovanjem u različite vrste prehrambenih proizvoda, u okviru čega meso i proizvodi od mesa zaslužuju posebnu pažnju. Ova vrsta istraživanja i lansiranje novih proizvoda su usmjereni u pravcu pružanja zdrave alternative
proizvodima, koji su često bili označeni kao uzrok nastanka različitih vrsta bolesti. Na pojavu lošeg mišljenja o mesu uglavnom utiču visoki sadržaja masti, posebno zasićenih masnih kiselina, holesterola i sa njima povezani razvoj kardiovaskularnih bolesti, nekih vrstama raka, gojaznosti i dr. Tokom brojnih istraživanjima, autori su nastojali da promijene dosadašnji imidž mesa i proizvoda od mesa kao tradicionalnih proizvoda, koji nisu najbolji po zdravlje ljudi, u novi
imidž proizvoda sa veoma povoljnim djelovanjem na zdravlje. To je posljedica više faktora koji djeluju u istom pravcu: dodavanje ili eliminisanje ili smanjenje količine dodatih sastojaka. Ovaj članak predstavlja pregled radova objavljenih u posljednjih nekoliko godina
na temu mogućnosti razvoja novih proizvoda u ovom sektoru, pri čemu se posebno analiziraju promjene koje su se desile u tradicionalnoj industriji mesa pod uticajem najnovijih
istraživanja u oblasti dizajna i proizvodnje funkcionalne hrane.

Ključne riječi

funkcionalna hrana; meso; proizvodi od mesa

Hrčak ID:

87446

URI

https://hrcak.srce.hr/87446

Datum izdavanja:

30.4.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.223 *