Izvorni znanstveni članak
KVALITETA TRUPOVA I MESA COBB 500 I HUBBARD CLASSIC BROJLERSKIH PILIĆA
Gordana Kralik
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zoran Škrtić
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zlata Kralik
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ivona Đurkin
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Manuela Grčević
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Istraživanje kvalitete trupova i mesa obavljeno je na dva hibrida Cobb 500 i Hubbard Classic pilića tovljenih do 42. dana. Pilići oba hibrida uzgajani su u jednakim uvjetima smještaja i hranidbe. Utvrđene su žive mase, mase trupova te udjeli osnovnih dijelova u trupu prema hibridu i spolu. Od tehnoloških svojstava prsnog mišića istražene su pH vrijednosti (45 min odnosno 24 sata post mortem), otpuštanje mesnog soka i boja. Za statističku obradu svojstava upotrijebljena je višefaktorijelna analiza varijance (MANOVA 2x2). Utvrđen je statistički značajan utjecaj spola na žive mase (P=0,002), kao i na mase osnovnih dijelova (P=0,001), izuzev prsa. Također je utvrđeno da hibrid utječe na masu prsa (P=0,003) i masu bataka sa zabatacima (P=0,025), kao i na masu krila (P=0,035). Analizom relativnih udjela osnovnih dijelova u trupu utvrđen je visoko značajan utjecaj hibrida na sve osnovne dijelove, a spola samo na udjele prsa i bataka sa zabatacima (P<0,001). Utjecaj hibrida je statistički značajan za vrijednost pH1 (P=0,004) i pH2 (P<0,001), otpuštanje mesnog soka (P=0,015) te boju (CIE L* P=0,015 i CIE a* P<0,001) prsnog mesa, dok je spol statistički značajno uvjetovao samo boju mesa. Sadržaj vode i proteina u prsnom mesu bio je pod utjecajem hibrida (P<0,001 i P=0,021) i spola (P=0,047 i P=0,02). Sadržaji masti, vode, proteina i kolagena u mesu zabataka bili su, također, pod utjecajem hibrida (P<0,001). Može se zaključiti da se oba hibrida pilića odlikuju zadovoljavajućom kvalitetom trupova i mesa.
Ključne riječi
brojlerski pilići; hibrid; kvaliteta trupova; kvaliteta mesa
Hrčak ID:
87455
URI
Datum izdavanja:
20.9.2012.
Posjeta: 1.908 *