Prethodno priopćenje
Istraživanje održivosti svježeg purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi
Mario Bratulić
; Puris d.d. Pazin
mr. Nenad Cukon,
; Ministarstvo poljoprivrede RH, Uprava za veterinarske poslove
Lidija Kozačinski
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55
Milena Ćustić, ing.
Silvija Hafner, dipl.ing.
Sažetak
Sažetak
Za potrebe našeg istraživanja održivosti purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi, istraživani su uzorci svježeg purećeg
mesa i to: pureći file, odrezak, zabatak, mljeveni batak i pureći file tretiran s mješavinom aditivom. Meso je pakirano u kontroliranim
uvjetima uz uporabu gotove smjese BIOGON OC 30 s odnosom plinova 70% O2 : 30% CO2 . Uzorci mesa pohranjeni su na temperaturi
od 4°C do 6 °C. Mikrobiološka i senzorička pretraga pakiranog mesa učinjena je 1., 4., 8. i 12. dana, a za tretirani pureći file s mješavinom
aditiva na bazi acetata, citrata i antioksidansa (E 262, E331, E500, E301) i 15.dan. Rezultati su pokazali da se pureće meso pakirano
u MAP-u s udjelom kisika od 70% može u optimalnim uvjetima pohrane održati ispravnim za ljudsku prehranu u preporučenom
roku od 8 dana, u kojem su uzorci mesa i dalje u dopuštenim granicama parametara za ocjenu higijenske ispravnosti istih. Preporučen
rok trajanja za tretirano pureće meso s mješavinom aditiva na bazi acetata, citrata i antioksidansa je do 12 dana.
Ključne riječi
svježe pureće meso; pakiranje; modificirana atmosfera
Hrčak ID:
89896
URI
Datum izdavanja:
15.6.2012.
Posjeta: 3.000 *