Stručni rad
Postupak s klaoničkim nusproizvodima nakon obrade peradi
Mario Majhen, dr. med.vet.
; Potok 31 Mrzović, 32284 St. Mikanovci
Tihana Fumić, dr. med.vet.
; ZO-INVEST d.o.o., Mirogojska 16, Zagreb
Željka Cvrtila Fleck
; u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, Zagreb
Bela Njari
; u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, Zagreb
Sažetak
Sažetak
Nusproizvodi animalnog podrijetla nastali tijekom stočarske proizvodnje na farmi ili u klaoničkim objektima, u pogonima za preradu
i proizvodnju hrane animalnog podrijetla, tijekom prijevoza, u zoološkim vrtovima, u lovištima i sl., zajedno s lešinama i konfiskatom
ozbiljan su higijensko-epidemiološki, a u konačnici i ekološki problem. Zbrinjavanju i neškodljivom uklanjanja nusproizvoda životinjskog
podrijetla poklanja se velika pozornost unutar šire društvene zajednice zbog potencijalne opasnost za okoliš, zdravlje ljudi
i životinja. To je ujedno dio djelatnosti što ga obnaša veterinarsko javno zdravstvo. S druge, pak, strane kafilerije (njem. Kafillerie) su
objekti za higijensko obradu putem razgradnje životinja opasnih ili potencijalno opasnih za zdravlje ljudi. U tehnološkom procesu
kafilerija primjenjuju se postupci zagrijavanja, separacije i filtracije, kako bi se uspješno uništile bakterije, ekstrahirao protein, odstranila
vlaga te odvojio protein od tehničke masti. Prvi pravi početak kafilerijske industrije smatra se trenutak od kada se počela koristiti
masti u svakodnevnom životu dobivena topljenjem nusproizvoda životinjskog podrijetla. Objekti za obradu klaoničkih nusproizvoda
osim ekološkog imaju i veliko privredno značenje koje se ogleda i u dohodovnom pristupu dobivanja visokovrijednih bjelančevinastih
dodataka za potrebe proizvodnje, odnosno pripreme krmnih smjesa. Naši postojeći propisi su u suglasju s propisima EU, no nažalost
do njihove potpune primjene trebat će proći još neko vrijeme
Ključne riječi
klaonički nusproizvodi; kafilerija
Hrčak ID:
89903
URI
Datum izdavanja:
15.8.2012.
Posjeta: 2.914 *