Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Izučavanje novih tipova sireva na bazi autohtone tehnologije

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Sumenić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.250 Kb

str. 224-230

preuzimanja: 725

citiraj


Sažetak

Brdsko-planinsko područje naše Republike je bogato raznovrsnim mliječnim proizvodima, koji se proizvode autohtono u pojedinim područjima i vezani su za uske regije proizvodnje. Međutim pojedini proizvodi dominiraju područjima i šire svoju proizvodnju, kao što su travnički i livanjski sir i donekle kajmak, drugi proizvodi ostaju samo u pojedinim krajevima i nemaju utjecaje na širenje asortimana i obogaćivanje tržišta. Većina naših autohtonih proizvoda se radi u seoskim domaćinstvima pod uvjetima primitivne proizvodnje, neujednačenog kvaliteta i standarda. I pokraj ovakvih uvjeta proizvodnje ovi autohtoni proizvodi, a naročito sirevi, predstavljaju veliku vrijednost kao baza za razvijanje suvremenih mliječnih proizvoda koji mogu osvajati tržište i obogaćivati asortiman proizvodnje.

Ključne riječi

sir; autohtona tehnologija; izučavanje

Hrčak ID:

100987

URI

https://hrcak.srce.hr/100987

Datum izdavanja:

1.10.1974.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.534 *