Izvorni znanstveni članak
Izučavanje novih tipova sireva na bazi autohtone tehnologije
Natalija Dozet
; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Sumenić
Sažetak
Brdsko-planinsko područje naše Republike je bogato raznovrsnim mliječnim proizvodima, koji se proizvode autohtono u pojedinim područjima i vezani su za uske regije proizvodnje. Međutim pojedini proizvodi dominiraju područjima i šire svoju proizvodnju, kao što su travnički i livanjski sir i donekle kajmak, drugi proizvodi ostaju samo u pojedinim krajevima i nemaju utjecaje na širenje asortimana i obogaćivanje tržišta. Većina naših autohtonih proizvoda se radi u seoskim domaćinstvima pod uvjetima primitivne proizvodnje, neujednačenog kvaliteta i standarda. I pokraj ovakvih uvjeta proizvodnje ovi autohtoni proizvodi, a naročito sirevi, predstavljaju veliku vrijednost kao baza za razvijanje suvremenih mliječnih proizvoda koji mogu osvajati tržište i obogaćivati asortiman proizvodnje.
Ključne riječi
sir; autohtona tehnologija; izučavanje
Hrčak ID:
100987
URI
Datum izdavanja:
1.10.1974.
Posjeta: 1.516 *