Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Novi pristup učinkovitoj i ujednačenoj inaktivaciji Gram-pozitivnih bakterija Listeria monocytogenes i Gram-negativnih bakterija Salmonella enterica pomoću fotosenzibilizacije

Zivile Luksiene ; Institute of Applied Research, Vilnius University, Sauletekio 10, LT-10223 Vilnius, Lithuania
Rita Kokstaite ; Institute of Applied Research, Vilnius University, Sauletekio 10, LT-10223 Vilnius, Lithuania
Pranas Katauskis ; Faculty of Mathematics and Informatics, Vilnius University, Naugarduko 24, LT-03225 Vilnius, Lithuania
Vladas Skakauskas ; Faculty of Mathematics and Informatics, Vilnius University, Naugarduko 24, LT-03225 Vilnius, Lithuania


Puni tekst: engleski pdf 248 Kb

str. 338-344

preuzimanja: 776

citiraj


Sažetak

Svrha je ovoga rada bila usporediti antimikrobni učinak fotosenzibilizacije na Gram-pozitivne bakterije Listeria monocytogenes i Gram-negativne bakterije Salmonella enterica u podlogama kojima je dodana aminolevulinska kiselina ili klorofilin, te odrediti kvantitativne parametre inaktivacije u krivuljama preživljavanja i predložiti strategiju za učinkovitu inaktivaciju bakterija. Stanice su inkubirane u podlogu koja je sadržavala 7,5•10^-5-7,5•10^-8 M klorofilina ili 7,5 mM aminolevulinske kiseline i zatim su osvijetljene vidljivom svjetlošću (λ=400 nm). Analiza je krivulja preživljavanja pokazala da je bakterija Salmonella otpornija na fotosenzibilizaciju u podlozi s dodatkom klorofilina nego u onoj s aminolevulinskom kiselinom. Inaktivacija je bakterije Salmonella trajala dulje, a njezina se populacija smanjivala sporije u podlozi s klorofilinom nego u onoj s aminolevulinskom kiselinom. Bakterija Listeria bila je osjetljivija na fotosenzibilizaciju u podlozi s dodatkom klorofilina nego u podlozi s aminolevulinskom kiselinom. Usporedbom krivulja preživljavanja određeni su optimalni parametri fotosenzibilizacije bakterija u podlogama s dodatkom klorofilina i aminolevulinske kiseline. Rezultati pokazuju da su bakterije Listeria i Salmonella najučinkovititije inaktivirane kombinacijom dvaju metoda fotosenzibilizacije. Može se zaključiti da se fotosenzibilizacija bakterija u podlogama s aminolevulinskom kiselinom i klorofilinom može primijeniti kao učinkovita metoda inaktivacije Gram-pozitivnih i Gram-negativnih bakterija. Eksperimentalni rezultati i analiza krivulja preživljavanja potvrđuju da je fotosenzibilizacija nova metoda za učinkovito i ujednačeno suzbijanje rasta Gram-pozitivnih i Gram-negativnih bakterija.

Ključne riječi

fotosenzibilizacija; klorofilin; aminolevulinska kiselina; Salmonella enterica; Listeria monocytogenes

Hrčak ID:

109137

URI

https://hrcak.srce.hr/109137

Datum izdavanja:

9.9.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.999 *