Kratko priopćenje
Praćenje dinamike bakterijskih populacija tijekom zrenja Istarskog sira bez prethodnog uzgoja mikroorganizama
Mirna Mrkonjić Fuka
orcid.org/0000-0002-8494-8805
; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Marion Engel
; Research Unit for Environmental Genomics, Helmholtz Centre Munich, Ingolstaedter Landstrasse 1, DE-85764 Neuherberg, Germany
Andrea Skelin
; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Bojana Bogovič Matijašić
; Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia
Sulejman Redžepović
; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Michael Schloter
; Research Unit for Environmental Genomics, Helmholtz Centre Munich, Ingolstaedter Landstrasse 1, DE-85764 Neuherberg, Germany
Sažetak
Metoda se lančane reakcije polimerazom u stvarnom vremenu (real-time PCR) može primijeniti za praćenje dinamike autohtonih bakterijskih populacija tijekom zrenja tradicionalnih sireva radi očuvanja njihovog specifičnog okusa i kakvoće. Na taj se način mogu odabrati vrste i sojevi pomoću kojih se dobivaju proizvodi ujednačene teksture i okusa, te se može pratiti brojnost sporo rastućih vrsta ili onih što ne rastu na podlozi. Svrha je ovoga rada pratiti dinamiku populacije bakterija mliječne kiseline i enterobakterija tijekom zrenja tradicionalnog Istarskog sira pomoću metode real-time PCR te brojanjem mikroorganizama nakon uzgoja na selektivnim podlogama. Brojnost svih skupina bakterija mliječne kiseline povećavala se tijekom zrenja, a dostigla je vrhunac nakon 90 dana. Broj laktokoka bio je najbliži ukupnom broju bakterija neovisno o primjenjenoj metodi, što potvrđuje da su bakterije roda Lactococcus među dominantnim skupinama tijekom zrenja Istarskog sira. U svim su uzorcima sireva enterobakterije bile prisutne ponajviše u ranim fazama zrenja, dok se njihov broj značajno smanjio u kasnijim fazama zrenja.
Ključne riječi
real-time PCR; Istarski sir; bakterije mliječne kiseline; enterobakterije
Hrčak ID:
109147
URI
Datum izdavanja:
9.9.2013.
Posjeta: 1.994 *