Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kristalizacija laktoze i proizvodnja laktoalbumina iz demineralizirane sirutke

Ivan Balzer ; Prehrambeno-tehnološki institut, Zagreb
Marjan Rybak


Puni tekst: hrvatski pdf 776 Kb

str. 72-78

preuzimanja: 824

citiraj


Sažetak

Demineralizacija sirutke provedena je kationskim i anionskim ionskim izmjenjivačima tipa Zerolit, a njezino uparavanje pod vakuumom (20 mm Ha) na temperaturi 40-50 °C. Kristalizacija laktoze iz koncentrirane demiralizirane sirutke (60-65 % s. t.) i provođenja beta laktoze u nehigroskopnu alfa laktozu (kristalizira s jednom molekulom vode) izvršena je na temperaturi 30 °C i potom na 15 °C i 5 °C. Iz osam litara slatke sirutke kristalizacijom je dobiveno 290 g (3,7 %) laktoze i 94 g (1,2 %) demineralizirane i djelomično delaktozirane sirutke sa 65 % laktoze i 30 % proteina.

Ključne riječi

demineralizirana sirutka; kristalizacija laktoze; proizvodnja laktoalbumina

Hrčak ID:

109886

URI

https://hrcak.srce.hr/109886

Datum izdavanja:

1.3.1981.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.447 *