Izvorni znanstveni članak
Kristalizacija laktoze i proizvodnja laktoalbumina iz demineralizirane sirutke
Ivan Balzer
; Prehrambeno-tehnološki institut, Zagreb
Marjan Rybak
Sažetak
Demineralizacija sirutke provedena je kationskim i anionskim ionskim izmjenjivačima tipa Zerolit, a njezino uparavanje pod vakuumom (20 mm Ha) na temperaturi 40-50 °C. Kristalizacija laktoze iz koncentrirane demiralizirane sirutke (60-65 % s. t.) i provođenja beta laktoze u nehigroskopnu alfa laktozu (kristalizira s jednom molekulom vode) izvršena je na temperaturi 30 °C i potom na 15 °C i 5 °C. Iz osam litara slatke sirutke kristalizacijom je dobiveno 290 g (3,7 %) laktoze i 94 g (1,2 %) demineralizirane i djelomično delaktozirane sirutke sa 65 % laktoze i 30 % proteina.
Ključne riječi
demineralizirana sirutka; kristalizacija laktoze; proizvodnja laktoalbumina
Hrčak ID:
109886
URI
Datum izdavanja:
1.3.1981.
Posjeta: 1.778 *