Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Proizvodnja prehrambenih kvasaca

Argyro Bekatorou ; Food Biotechnology Group, Department of Chemistry, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece
Costas Psarianos ; Food Biotechnology Group, Department of Chemistry, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece
Athanasios A. Koutinas ; Food Biotechnology Group, Department of Chemistry, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece


Puni tekst: hrvatski pdf 19 Kb

str. 407-415

preuzimanja: 449

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 191 Kb

str. 407-415

preuzimanja: 23.805

citiraj


Sažetak

Kvasci su poznati čovjeku vec tisućama godina jer se koriste u tradicionalnim fermentacijskim procesima dobivanja vina, piva i kruha. Danas se oni koriste i kao alternativni izvori visokovrijednih proteina, enzima i vitamina, imaju brojnu primjenu u proizvodnji zdravstveno korisne hrane kao aditivi, regulatori i sastojci arome, u proizvodnji mikrobioloških podloga i ekstrakata, te kao krmivo. Suvremena znanstvena dostignuća omogućuju izolaciju, izradu i industrijsku proizvodnju novih sojeva kvasaca koji ispunjavaju posebne zahtjeve prehrambene industrije. U radu su istaknuti tipovi industrijskih prehrambenih kvasaca, procesi njihove proizvodnje i sirovine. Također se raspravlja o metabolizmu kvasca, s obzirom na utrošak ugljikohidrata, hranjiva te nova dostignuća u njihovu istraživanju.

Ključne riječi

Hrčak ID:

109965

URI

https://hrcak.srce.hr/109965

Datum izdavanja:

15.9.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 26.904 *