Skip to the main content

Review article

Proizvodnja prehrambenih kvasaca

Argyro Bekatorou ; Food Biotechnology Group, Department of Chemistry, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece
Costas Psarianos ; Food Biotechnology Group, Department of Chemistry, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece
Athanasios A. Koutinas ; Food Biotechnology Group, Department of Chemistry, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece


Full text: croatian pdf 19 Kb

page 407-415

downloads: 394

cite

Full text: english pdf 191 Kb

page 407-415

downloads: 22.904

cite


Abstract

Kvasci su poznati čovjeku vec tisućama godina jer se koriste u tradicionalnim fermentacijskim procesima dobivanja vina, piva i kruha. Danas se oni koriste i kao alternativni izvori visokovrijednih proteina, enzima i vitamina, imaju brojnu primjenu u proizvodnji zdravstveno korisne hrane kao aditivi, regulatori i sastojci arome, u proizvodnji mikrobioloških podloga i ekstrakata, te kao krmivo. Suvremena znanstvena dostignuća omogućuju izolaciju, izradu i industrijsku proizvodnju novih sojeva kvasaca koji ispunjavaju posebne zahtjeve prehrambene industrije. U radu su istaknuti tipovi industrijskih prehrambenih kvasaca, procesi njihove proizvodnje i sirovine. Također se raspravlja o metabolizmu kvasca, s obzirom na utrošak ugljikohidrata, hranjiva te nova dostignuća u njihovu istraživanju.

Keywords

Hrčak ID:

109965

URI

https://hrcak.srce.hr/109965

Publication date:

15.9.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 25.619 *