Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj pH-vrijednosti, vremena uzgoja i koncentracije supstrata na proizvodnju endoksilanaze submerznim uzgojem Aspergillus awamori ZH-26 pomoću centralno složenog rotacijskog plana

Yin Li ; Key Laboratory of Industrial Biotechnology, Ministry of Education, Southern Yangtze University, 214036 Wuxi, PR China
Jia Lin ; Key Laboratory of Industrial Biotechnology, Ministry of Education, Southern Yangtze University, 214036 Wuxi, PR China
Dejing Meng ; Key Laboratory of Industrial Biotechnology, Ministry of Education, Southern Yangtze University, 214036 Wuxi, PR China
Jian Lu ; Key Laboratory of Industrial Biotechnology, Ministry of Education, Southern Yangtze University, 214036 Wuxi, PR China
Guoxian Gu ; School of Biotechnology, Southern Yangtze University, 214036 Wuxi, PR China
Zhonggui Mao ; School of Biotechnology, Southern Yangtze University, 214036 Wuxi, PR China


Puni tekst: hrvatski pdf 33 Kb

str. 473-477

preuzimanja: 196

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 346 Kb

str. 473-477

preuzimanja: 812

citiraj


Sažetak

Primjenom metode odzivnih površina optimirani su utjecaj koncentracije supstrata, pH-vrijednosti i vrijeme uzgoja na proizvodnju endoksilanaze s pomoću Aspergillus awamori ZH-26. Proizvodnja endoksilanaze optimirana je pomoću centralno složenog rotacijskog plana. Statističkom obradom rezultata utvrđeno je da linearne i kvadratne vrijednosti tih triju varijabli imaju bitan utjecaj, iako nije utvrđen njihov značajan međusobni utjecaj. Optimalni uvjeti za proizvodnju endoksilanaze bili su: koncentracija pšeničnih posija od 49,3 g/L, pH=4,14 i vrijeme uzgoja od 103,7 h. U tim je uvjetima predviđena aktivnost endoksilanaze bila 28,25 U/mL, a postignuta je vrijednost od 29,65 U/mL.

Ključne riječi

Hrčak ID:

110083

URI

https://hrcak.srce.hr/110083

Datum izdavanja:

15.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.555 *