Skip to the main content

Original scientific paper

Određivanje antioksidativnog kapaciteta uzoraka kakao praha, crne i mliječne čokolade pomoću cikličke voltametrije: korelacija s rezultatima spektrofotometrijskog ispitivanja i udjelima pojedinačnih fenolnih spojeva

Jelena M. Brcanović ; University of Niš, Faculty of Sciences and Mathematics, Department of Chemistry, Višegradska 33, RS-18000 Niš, Serbia
Aleksandra N. Pavlović orcid id orcid.org/0000-0003-2053-3106 ; University of Niš, Faculty of Sciences and Mathematics, Department of Chemistry, Višegradska 33, RS-18000 Niš, Serbia
Snežana S. Mitić ; University of Niš, Faculty of Sciences and Mathematics, Department of Chemistry, Višegradska 33, RS-18000 Niš, Serbia
Gordana S. Stojanović ; University of Niš, Faculty of Sciences and Mathematics, Department of Chemistry, Višegradska 33, RS-18000 Niš, Serbia
Dragan D. Manojlović ; University of Belgrade, Faculty of Chemistry, Department of Analytical Chemistry, Studentski trg 12–16, RS-11000 Belgrade, Serbia
Biljana M. Kaličanin orcid id orcid.org/0000-0003-2771-847X ; University of Niš, Faculty of Medicine, Department of Pharmacy, Blvd. Dr Zorana Đinđića 81, RS-18000 Niš, Serbia
Jovana N. Veljković ; University of Niš, Faculty of Sciences and Mathematics, Department of Chemistry, Višegradska 33, RS-18000 Niš, Serbia


Full text: english pdf 269 Kb

page 460-470

downloads: 1.912

cite


Abstract

Fenolni su antioksidansi u uzorcima kakao praha, tamne i mliječne čokolade elektrokemijski određeni pomoću cikličke voltametrije, primjenom elektrode od staklastog ugljika. Ciklički su voltamogrami snimljeni u rasponu od 0 do 800 mV, pri brzini skeniranja od 100 mV/s. Fenolni su spojevi s orto-difenilnom grupom dali prvi oksidacijski pik pri potencijalu između 370 i 460 mV (u usporedbi s referentnom elektrodom Ag/AgCl) u acetatnom puferu koncentracije od 0,1 mol/L, pH=4. Prvi i treći anodni pikovi, dobiveni pri otprilike 670 mV, potječu od prve i druge oksidacije katehina, prisutnih u većim udjelima u ispitivanim uzorcima. Drugi pik, dobiven pri otprilike 560 mV, potječe od fenolnih kiselina. Procijanidini B1, B2, B3 i B4 nisu dali vidljive pikove. Utvrđena je jaka pozitivna korelacija između antioksidativne aktivnosti određene cikličkom voltametrijom i one određene spektrofotometrijom. Za određivanje udjela pojedinačnih fenolnih spojeva upotrijebljena je metoda HPLC.

Keywords

kakao prah i čokolada; ciklička voltametrija; antioksidativni kapacitet; spektrofotometrijsko određivanje; katehini; procijanidini

Hrčak ID:

114462

URI

https://hrcak.srce.hr/114462

Publication date:

26.12.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 3.587 *