Original scientific paper
Određivanje antioksidativnog kapaciteta uzoraka kakao praha, crne i mliječne čokolade pomoću cikličke voltametrije: korelacija s rezultatima spektrofotometrijskog ispitivanja i udjelima pojedinačnih fenolnih spojeva
Jelena M. Brcanović
; University of Niš, Faculty of Sciences and Mathematics, Department of Chemistry, Višegradska 33, RS-18000 Niš, Serbia
Aleksandra N. Pavlović
orcid.org/0000-0003-2053-3106
; University of Niš, Faculty of Sciences and Mathematics, Department of Chemistry, Višegradska 33, RS-18000 Niš, Serbia
Snežana S. Mitić
; University of Niš, Faculty of Sciences and Mathematics, Department of Chemistry, Višegradska 33, RS-18000 Niš, Serbia
Gordana S. Stojanović
; University of Niš, Faculty of Sciences and Mathematics, Department of Chemistry, Višegradska 33, RS-18000 Niš, Serbia
Dragan D. Manojlović
; University of Belgrade, Faculty of Chemistry, Department of Analytical Chemistry, Studentski trg 12–16, RS-11000 Belgrade, Serbia
Biljana M. Kaličanin
orcid.org/0000-0003-2771-847X
; University of Niš, Faculty of Medicine, Department of Pharmacy, Blvd. Dr Zorana Đinđića 81, RS-18000 Niš, Serbia
Jovana N. Veljković
; University of Niš, Faculty of Sciences and Mathematics, Department of Chemistry, Višegradska 33, RS-18000 Niš, Serbia
Abstract
Fenolni su antioksidansi u uzorcima kakao praha, tamne i mliječne čokolade elektrokemijski određeni pomoću cikličke voltametrije, primjenom elektrode od staklastog ugljika. Ciklički su voltamogrami snimljeni u rasponu od 0 do 800 mV, pri brzini skeniranja od 100 mV/s. Fenolni su spojevi s orto-difenilnom grupom dali prvi oksidacijski pik pri potencijalu između 370 i 460 mV (u usporedbi s referentnom elektrodom Ag/AgCl) u acetatnom puferu koncentracije od 0,1 mol/L, pH=4. Prvi i treći anodni pikovi, dobiveni pri otprilike 670 mV, potječu od prve i druge oksidacije katehina, prisutnih u većim udjelima u ispitivanim uzorcima. Drugi pik, dobiven pri otprilike 560 mV, potječe od fenolnih kiselina. Procijanidini B1, B2, B3 i B4 nisu dali vidljive pikove. Utvrđena je jaka pozitivna korelacija između antioksidativne aktivnosti određene cikličkom voltametrijom i one određene spektrofotometrijom. Za određivanje udjela pojedinačnih fenolnih spojeva upotrijebljena je metoda HPLC.
Keywords
kakao prah i čokolada; ciklička voltametrija; antioksidativni kapacitet; spektrofotometrijsko određivanje; katehini; procijanidini
Hrčak ID:
114462
URI
Publication date:
26.12.2013.
Visits: 3.587 *