Izvorni znanstveni članak
Hidrolitički potencijal β-ksilozidaze iz plijesni Talaromyces thermophilus i njezina primjena u kontinuiranoj proizvodnji ksiloze
Mohamed Guerfali
; Laboratory of Biomass Valorisation and Protein Production in Eukaryotes, Centre of Biotechnology of Sfax, University of Sfax, P.O. Box 1177, TN-3038 Sfax, Tunisia
Ines Maalej-Achouri
; Laboratory of Biomass Valorisation and Protein Production in Eukaryotes, Centre of Biotechnology of Sfax, University of Sfax, P.O. Box 1177, TN-3038 Sfax, Tunisia
Hafedh Belghith
; Laboratory of Biomass Valorisation and Protein Production in Eukaryotes, Centre of Biotechnology of Sfax, University of Sfax, P.O. Box 1177, TN-3038 Sfax, Tunisia
Sažetak
U radu je opisana mogućnost povećanja proizvodnje hemicelulaze s pomoću soja plijesni Talaromyces thermophilus u šaržnom procesu s pritokom supstrata provedenom u laboratorijski kontroliranom bioreaktoru zapremnine 3,6 L. Na podlozi je od pšeničnih mekinja plijesan proizvela različite enzime što hidroliziraju polisaharide, kao što su: endo-β-1,4-ksilanaza (27 U/mL), β-ksilozidaza (1,4 U/mL), α-L-arabinofuranozidaza (1,05 U/mL) i β-D-manozidaza (0,78 U/mL). Pročišćena je β-ksilozidaza hidrolizirala ksilobiozu i kratkolančane ksilooligosaharide, dok u prisutnosti ksilana nije bila aktivna. Stupanj je
polimerizacije ksiloze iz oligosaharida bio u rasponu od 2 do 5. Visoka koncentracija (0,5 M) glukoze ili arabinoze nije utjecala na aktivnost β-ksilozidaze iz plijesni Talaromyces thermophilus, koja je zadržala 75 % aktivnosti u prisutnosti 133 mM ksiloze. U kontinuiranoj proizvodnji ksiloze iz hidrolizata pšeničnih mekinja u reaktoru s nasutim slojem nosača korištena je β-ksilozidaza imobilizirana na kitozanu. Prinos ksiloze od 18,6 mg/g postignut je nakon 6 sati u bioreaktoru, što je dvostruko više od prinosa postignutog pomoću slobodnog enzima. Dobivena je ksiloza prevedena u ksilitol pomoću nepročišćenog intracelularnog enzima iz plijesni Talaromyces thermophilus.
Ključne riječi
hemicelulaze; β-ksilozidaza; ksiloza; fermentacija s pritokom supstrata
Hrčak ID:
114464
URI
Datum izdavanja:
26.12.2013.
Posjeta: 1.574 *