Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Određivanje kritičnih uvjeta probijanja sjemenki badema metodom odzivnih površina i genetskim algoritmom

Mahmood Mahmoodi-Eshkaftaki ; Department of Agricultural Machinery Engineering, Faculty of Agriculture, University of Shahrekord, P.O. Box 115, Shahrekord, Iran
Rahim Ebrahimi ; Department of Agricultural Machinery Engineering, Faculty of Agriculture, University of Shahrekord, P.O. Box 115, Shahrekord, Iran
Mehdi Torki-Harchegani ; Department of Agricultural Machinery Engineering, Faculty of Agriculture, University of Shahrekord, P.O. Box 115, Shahrekord, Iran


Puni tekst: engleski pdf 900 Kb

str. 500-508

preuzimanja: 524

citiraj


Sažetak

U ovom je radu ispitan utjecaj udjela vlage u sjemenki, promjera sonde i brzine povećanja opterećenja (tj. uvjeta probijanja) na mehanička svojstva neoljuštene i oljuštene sjemenke badema. Izrađen je model za usporedbu uvjeta probijanja i čvrstoće sjemenki, te su ispitane mehaničke značajke sjemenki radi utvrđivanja kritičnih vrijednosti važnih za rad uređaja za ljuštenje badema. Metodom je odzivnih površina utvrđen odnos između početnih parametara i krajnjih vrijednosti, a optimalni su uvjeti procesa određeni genetskim algoritmom pomoću funkcije prikladnosti. Raspodjela mehaničkih svojstava opisana je primjenom Weibullovog modela s dva parametra, i to oblika (β) i skaliranja (η), te su u cijelosti prikazane varijacije tih značajki. Potvrđeno je da je Weibullova funkcija prikladna za određivanje raspodjele mehaničkih svojstava. Metodom odzivnih površina uspješno je procijenjena energija loma (R²=0,94), te je utvrđeno da je odnos između mehaničkih svojstava i udjela vlage eksponencijalan, a onaj između mehaničkih svojstava i brzine povećanja opterećenja te promjera sonde polinoman. Pomoću genetskog algoritma izračunate su sljedeće vrijednosti: kritični udjel vlage u bademu od 18,11 % (na bazi suhe tvari), promjer sonde od 0,79 mm, brzina povećanja opterećenja od 0,15 mm/min, te optimalna energija loma od 1,97·10-³ J. Ispitivanjem novih uzoraka određena je energija loma neoljuštenih badema od 2,68·10-³ J i oljuštenih od 2,21·10-³ J, što je u skladu s rezultatima dobivenim pomoću modela.

Ključne riječi

bademi; genetski algoritam; mehanička svojstva; modeliranje; metoda odzivnih površina; Weibullova distribucija

Hrčak ID:

114466

URI

https://hrcak.srce.hr/114466

Datum izdavanja:

26.12.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.344 *