Izvorni znanstveni članak
Optimiranje uvjeta proizvodnje, karakterizacija i antioksidacijska aktivnost egzopolisaharida iz gljive Pleurotus pulmonarius
Jin-Wen Shen
; College of Life Science, Henan Agriculture University, Zhengzhou, 450002 Henan, PR China
Chao-Wen Shi
; College of Life Science, Henan Agriculture University, Zhengzhou, 450002 Henan, PR China
Chun-Ping Xu
; College of Food and Biological Engineering, Zhengzhou University of Light Industry, Zhengzhou, 450002 Henan, PR China
Sažetak
U ovom su radu optimirani uvjeti proizvodnje egzopolisaharida submerznim uzgojem gljive Pleurotus pulmonarius na podlozi koja je sadržavala: 60 g/L ksiloze, 60 g/L ekstrakta soje, 5 mM KH2PO4 i 5 mM MgSO4. Pri optimalnim je uvjetima u reaktoru s mješalicom zapremnine 5 litara dobivena najveća koncentracija egzopolisaharida od 6,36 g/L. Osim toga, određene su morfološke značajke peleta i ispitana je viskoznost bujona. Dokazano je da su morfologija micelija i viskoznost bujona ključni parametri što utječu na prinos egzopolisaharida. Nakon uklanjanja proteina metodom Sevag, gel filtracijom je izdvojena grupa (frakcija) egzopolisaharida u kojoj su FTIR analizom određene najvažnije skupine, i to polihidroksilnih alkohola. Plinskom je kromatografijom potvrđeno da pročišćeni egzopolisaharidi sadržavaju uglavnom galaktozu i glukozu. Osim toga, termogravimetrijska je analiza pokazala da je temperatura razgradnje pročišćenih egzopolisaharida 217 °C. Naposljetku je ispitan antioksidacijski učinak frakcije egzopolisaharida, te je uspoređen s njihovim sastavom.
Ključne riječi
optimiranje fermentacije; Pleurotus pulmonarius; morfološka i reološka svojstva; proizvodnja egzopolisaharida; termogravimetrijska analiza; antioksidacijski učinak
Hrčak ID:
114468
URI
Datum izdavanja:
26.12.2013.
Posjeta: 2.553 *