Izvorni znanstveni članak
Fermentacija permeata ultrafiltriranog mlijeka
Andrija Vrdoljak
; "Dukat", Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Sažetak
Ispitivana je mogućnost iskorištenja sporednog produkta - permeata nakon ultrafiltracije mlijeka. Rezultati su pokazali da je moguća fermentacija permeata sa mljekarskim kulturama, te da se permeat može iskoristiti kao komponenta u pripremi napitaka. Najpovoljnija mljekarska kultura za pripremu fermentiranog permeata pokazala se jogurtna kultura, a najbolje su ocijenjeni napitci na bazi permeata uz dodatak voćnih aroma, osobito citrusa.
Ključne riječi
ultrafiltrirano mlijeko; permeat; fermentacija
Hrčak ID:
116209
URI
Datum izdavanja:
1.2.1983.
Posjeta: 3.058 *