Skip to the main content

Original scientific paper

SADRŽAJ POLIFENOLA, ANTOCIJANA I ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST VOĆNIH ČAJEVA

Mirela Kopjar orcid id orcid.org/0000-0001-6864-4652 ; Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhaca 20, 31000 Osijek, Croatia
Ivana Knežević ; Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhaca 20, 31000 Osijek, Croatia
Vlasta Piližota ; Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhaca 20, 31000 Osijek, Croatia


Full text: english pdf 192 Kb

page 42-49

downloads: 2.580

cite

Full text: croatian pdf 192 Kb

page 42-49

downloads: 705

cite


Abstract

U ovom radu ispitivan je utjecaj vremena i temperature maceracije tijekom pripreme voćnih čajeva (brusnica, borovnica, trešnja i šumsko voće) na sadržaj polifenola, antocijana, flavonoida, kondenziranih tanina i antioksidativnu aktivnost. Čajevi su macerirani pri 80 i 100 °C 5 donosno 8 minuta. Ispitivan je i utjecaj ponovljene maceracije istih čajeva na sadržaj navedenih komponenti. Maceracijom čajeva pri 100 °C, u uzorcima je određen veći sadržaj polifenola, antocijana, flavonoida i kondenziranih tanina, a vrijednosti antioksidativne aktivnosti su bile veće. Nakon ponovljene maceracije sadržaj polifenola, flavonoida i kondenziranih tanina bio je znatno manji. Vrijednosti antioksidativne aktivnosti su također bile niže nakon ponovljene maceracije.

Keywords

voćni čaj; polifenoli; flavonoidi; antocijani; antioksidativna aktivnost; vrijeme i temperatura maceracije

Hrčak ID:

116978

URI

https://hrcak.srce.hr/116978

Publication date:

31.12.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 4.597 *