Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

SADRŽAJ POLIFENOLA, ANTOCIJANA I ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST VOĆNIH ČAJEVA

Mirela Kopjar orcid id orcid.org/0000-0001-6864-4652 ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Hrvatska
Ivana Knežević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Hrvatska
Vlasta Piližota ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 192 Kb

str. 42-49

preuzimanja: 2.559

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 192 Kb

str. 42-49

preuzimanja: 698

citiraj


Sažetak

U ovom radu ispitivan je utjecaj vremena i temperature maceracije tijekom pripreme voćnih čajeva (brusnica, borovnica, trešnja i šumsko voće) na sadržaj polifenola, antocijana, flavonoida, kondenziranih tanina i antioksidativnu aktivnost. Čajevi su macerirani pri 80 i 100 °C 5 donosno 8 minuta. Ispitivan je i utjecaj ponovljene maceracije istih čajeva na sadržaj navedenih komponenti. Maceracijom čajeva pri 100 °C, u uzorcima je određen veći sadržaj polifenola, antocijana, flavonoida i kondenziranih tanina, a vrijednosti antioksidativne aktivnosti su bile veće. Nakon ponovljene maceracije sadržaj polifenola, flavonoida i kondenziranih tanina bio je znatno manji. Vrijednosti antioksidativne aktivnosti su također bile niže nakon ponovljene maceracije.

Ključne riječi

voćni čaj; polifenoli; flavonoidi; antocijani; antioksidativna aktivnost; vrijeme i temperatura maceracije

Hrčak ID:

116978

URI

https://hrcak.srce.hr/116978

Datum izdavanja:

31.12.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.545 *