Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Termodinamička svojstva, sorpcijske izoterme i temperatura staklastog prijelaza peruanske jagode (Physalis peruviana L.)

Antonio Vega-Gálvez ; Food Engineering Department, La Serena University, Raúl Bitrán Avenue, La Serena, Region of Coquimbo, Chile
Jessica López ; Food Engineering Department, La Serena University, Raúl Bitrán Avenue, La Serena, Region of Coquimbo, Chile
Kong Ah-Hen orcid id orcid.org/0000-0003-4595-0707 ; Institute of Food Science and Technology, Austral University of Chile, Julio Sarrazín Avenue, Valdivia, Region de los Ríos, Chile
María José Torres ; Food Engineering Department, La Serena University, Raúl Bitrán Avenue, La Serena, Region of Coquimbo, Chile
Roberto Lemus-Mondaca ; Food Engineering Department, La Serena University, Raúl Bitrán Avenue, La Serena, Region of Coquimbo, Chile


Puni tekst: hrvatski pdf 212 Kb

str. 83-92

preuzimanja: 351

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 333 Kb

str. 83-92

preuzimanja: 1.522

citiraj


Sažetak

U ovom su radu gravimetrijski određene izoterme vlaženja (adsorpcije i desorpcije vode) svježih i sušenih bobica peruanske jagode (Physalis peruviana L.) pri temperaturama od 20, 40 i 60 °C. Dobiveni su podaci usklađeni uz pomoć sljedećih modela: Guggenheim-Anderson-De Boerov (GAB), Brunauer-Emmett-Tellerov (BET), Hendersonov, Cauriejev, Smithov, Oswinov, Halseyev i Iglesias-Chirifeov model. Za procjenu modela upotrijebljena je metoda najmanjih kvadrata i nelinearna regresijska analiza. Iglesias-Chirifeov je model bio najprikladniji za opisivanje rezultata pokusa. Entalpija je adsorpcije određena iz podataka o ravnoteži vlaženja pomoću Clausius-Clapeyronove jednadžbe, te je utvrđeno da se ona eksponencijalno smanjuje s porastom udjela vlage. Primjenom je teorije kompenzacije entalpije i entropije na izoterme vlaženja dokazano da su adsorpcija i desorpcija vode ovisile o entalpiji procesa. Temperatura je staklastog prijelaza (Tg) određena diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom, a dobiveni su podaci uspoređeni s udjelom vlage pomoću Gordon-Taylorovog, Roosovog i Khaloufijevog modela, koji su bili najprikladniji za procjenu temperature pri kojoj dolazi do staklastog prijelaza bobica peruanske jagode.

Ključne riječi

peruanska jagoda; izoterma vlaženja; modeliranje; entalpija adsorpcije; temperatura staklastog prijelaza; Gordon-Taylorov model

Hrčak ID:

118557

URI

https://hrcak.srce.hr/118557

Datum izdavanja:

17.3.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.045 *