Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Modeliranje proizvodnje etanola iz soka cikle s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae izloženog toplinskom stresu u kiseloj sredini

Donaji Jiménez-Islas ; Department of Biotechnology, Polytechnic University of Pachuca, Ex–Hacienda de Santa Bárbara, Carretera Pachuca–Cd. Sahagún Km. 20, Zempoala, 43830 Hidalgo, Mexico
Jesús Páez-Lerma ; Department of Chemical and Biochemical Engineering, Technological Institute of Durango, Blvd. Felipe Pescador 1830 Oriente, 34080 Durango, Mexico
Nicolás Oscar Soto-Cruz ; Department of Chemical and Biochemical Engineering, Technological Institute of Durango, Blvd. Felipe Pescador 1830 Oriente, 34080 Durango, Mexico
Jorge Gracida orcid id orcid.org/0000-0001-9475-6594 ; Department of Biotechnology, Polytechnic University of Pachuca, Ex–Hacienda de Santa Bárbara, Carretera Pachuca–Cd. Sahagún Km. 20, Zempoala, 43830 Hidalgo, Mexico


Puni tekst: hrvatski pdf 206 Kb

str. 93-100

preuzimanja: 291

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 274 Kb

str. 93-100

preuzimanja: 1.958

citiraj


Sažetak

Utjecaj pH-vrijednosti i temperature na proizvodnju etanola iz soka cikle ispitan je s pomoću sojeva kvasca Saccharomyces cerevisiae ITD00196 i S. cerevisiae ATCC 9763. Logističkom je jednadžbom kvantitativno opisan rast mikroorganizama, dok je Pirtovom jednadžbom opisana potrošnja supstrata, a Luedeking-Piretovom proizvodnja etanola. S pomoću oba soja S. cerevisiae postignuti su visoki prinosi i ostvarena je dobra volumetrijska produktivnost etanola u uvjetima toplinskog stresa u kiseloj sredini. Jednadžbe kojima je modelirana kinetika fermentacije u skladu su s eksperimentalnim podacima, što potvrđuje da je proizvodnja etanola u tim uvjetima ovisila o rastu kvasca. Soj je kvasca S. cerevisiae ITD00196 imao bolja fermentativna svojstva, pa se njegova uporaba može smatrati prikladnijom za razvoj bioprocesa za proizvodnju etanola.

Ključne riječi

Beta vulgaris L.; parametri modeliranja; logistička, Pirtova i Luedeking-Piretova jednadžba

Hrčak ID:

118561

URI

https://hrcak.srce.hr/118561

Datum izdavanja:

17.3.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.998 *