Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Utjecaj poliakrilnog hidrogela na udjel proteina i koncentraciju mineralnih tvari i elemenata u tragovima u otopinama proteina mlijeka

Aleksandar Ž. Kostić ; Institute of Food Technology and Biochemistry, Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Nemanjina 6, RS-11081 Belgrade, Serbia
Mirjana B. Pešić ; Institute of Food Technology and Biochemistry, Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Nemanjina 6, RS-11081 Belgrade, Serbia
Miroljub B. Barać ; Institute of Food Technology and Biochemistry, Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Nemanjina 6, RS-11081 Belgrade, Serbia
Sladjana P. Stanojević ; Institute of Food Technology and Biochemistry, Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Nemanjina 6, RS-11081 Belgrade, Serbia
Časlav M. Lačnjevac ; Institute of Food Technology and Biochemistry, Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Nemanjina 6, RS-11081 Belgrade, Serbia
Ognjen D. Maćej ; Institute of Food Technology and Biochemistry, Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Nemanjina 6, RS-11081 Belgrade, Serbia
Mirjana D. Stojanović ; Institute for Technology of Nuclear and Other Mineral Raw Materials, ITNMS, Boulevard of Franchet d’Espèrey 86, RS-11000 Belgrade, Serbia


Puni tekst: hrvatski pdf 200 Kb

str. 128-134

preuzimanja: 306

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 244 Kb

str. 128-134

preuzimanja: 781

citiraj


Sažetak

Ispitana je mogućnost uporabe poliakrilnog hidrogela za uklanjanje iona teških metala iz otopina koncentrata proteina mlijeka, koncentrata proteina sirutke i albumina iz goveđeg seruma. Dobiveni rezultati pokazuju da bubrenje gelova u ovim otopinama različito utječe na udjel proteina i koncentraciju mineralnih tvari i elemenata u tragovima. Ukupan udjel proteina i koncentracija fosfora povećali su se nakon bubrenja hidrogela u otopinama koncentrata proteina mlijeka i proteina sirutke, bez promjene u sastavu proteina. Osim toga, smanjio se udjel proteina u otopini albumina iz goveđeg seruma. U otopini se proteina mlijeka nakon bubrenja hidrogela koncentracija natrija nije promijenila, dok se u otopini proteina sirutke znatno povećala. Koncentracija se kalcija i magnezija u otopinama koncentrata proteina mlijeka i proteina sirutke nakon bubrenja hidrogela smanjila za 20,3-63,4 %, ovisno o uzorku i mineralnoj tvari. Tijekom bubrenja hidrogela u svim je analiziranim uzorcima koncentracija cinka ostala nepromijenjena, dok su se one Fe, Cu, Mn, Ni i Pb znatno smanjile. Iz dobivenih se rezultata može zaključiti da se dodatkom poliakrilnog hidrogela otopinama koncentrata proteina mlijeka i proteina sirutke bitno smanjuje koncentracija teških metala, bez utjecaja na proteinski sastav otopina. Dobiveni bi se rezultati mogli primijeniti za razvoj novih tehnoloških procesa za uklanjanje iona teških metala iz mliječnih proizvoda.

Ključne riječi

otopine proteina mlijeka; poliakrilni hidrogel; koncentracija mineralnih tvari i elemenata u tragovima

Hrčak ID:

118579

URI

https://hrcak.srce.hr/118579

Datum izdavanja:

17.3.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.681 *