Original scientific paper
Utjecaj jestivog filma od želatine, obogaćenog eteričnim uljem lovora, na kakvoću fileta kalifornijske pastrve (Onchorynchus mykiss) tijekom skladištenja u hladnjaku
Yunus Alparslan
; Mugla Sitki Kocman University, Faculty of Fisheries, Kotekli, TR-48000 Mugla, Turkey
Tuba Baygar
; Mugla Sitki Kocman University, Faculty of Fisheries, Kotekli, TR-48000 Mugla, Turkey
Taçnur Baygar
; Mugla Sitki Kocman University, Faculty of Fisheries, Kotekli, TR-48000 Mugla, Turkey
Hatice Hasanhocaoglu
; Mugla Sitki Kocman University, Faculty of Fisheries, Kotekli, TR-48000 Mugla, Turkey
Cansu Metin
; Mugla Sitki Kocman University, Faculty of Fisheries, Kotekli, TR-48000 Mugla, Turkey
Abstract
U ovom je radu ispitan utjecaj filma od želatine, obogaćenog eteričnim uljem lovorovog lista, na kakvoću fileta kalifornijske pastrve (Onchorynchus mykiss) skladištene na (4±1) °C tijekom 26 dana. Fileti su ribe omotani u filmove od 8 %-tne želatine, koji su
sadržavali 0; 0,1 ili 1 % (volumena po masi želatine) eteričnog ulja lovora, te pakirani u vakuumu. Tijekom skladištenja određivani su: senzorske značajke sirove i kuhane ribe, mikrobiološki parametri (ukupan broj živih stanica, te broj psihotrofnih bakterija, enterobakterija i bakterija mliječne kiseline), kemijska svojstva (kemijski sastav, pHvrijednost, udjeli ukupnog hlapljivog baznog dušika, tiobarbituratne kiseline i slobodnih masnih kiselina, te peroksidni broj), boja, a periodički i trajnost proizvoda. Dobiveni rezultati pokazuju da je film od želatine, obogaćen eteričnim uljem lovora, prikladan za produljenje trajnosti fileta kalifornijske pastrve, ovisno o omjeru ulja. Kombiniranim učinkom ovoja od želatine i 1 %-tnog eteričnog ulja produljena je trajnost ribljih fileta na 22 dana, dok je kontrolni uzorak bio neprihvatljiv za konzumaciju već nakon 15 dana, a onaj omotan filmom bez eteričnog ulja nakon 20 dana.
Keywords
film od želatine; eterično ulje lovora; kalifornijska pastrva; Onchorynchus mykiss; rok trajanja
Hrčak ID:
126179
URI
Publication date:
15.9.2014.
Visits: 3.238 *