Preliminary communication
Povećanje aktivnosti β-glukozidaze uklanjanjem spojeva velike molekularne mase tijekom obrade u reaktoru sa šupljim vlaknima, upotrijebljenom za poboljšanje arome vina
Alicia Graciela Cid
; National Research Institute for Chemical Industry (National University of Salta, National Council of Scientific and Technical Research), Av. Bolivia 5150, 4400 Salta, Argentina
Mirta Daz
; National Research Institute for Chemical Industry (National University of Salta, National Council of Scientific and Technical Research), Av. Bolivia 5150, 4400 Salta, Argentina
Guillermo Ellenrieder
; National Research Institute for Chemical Industry (National University of Salta, National Council of Scientific and Technical Research), Av. Bolivia 5150, 4400 Salta, ArgentinaNational Research Institute for Chemical Industry (National University of Salta
Abstract
Pretpostavlja se da su aktivnost i stabilnost enzima veći u membranskom reaktoru koji se upotrebljava za poboljšanje arome vina nego kad je enzim prisutan u slobodnom obliku, jer
je u kontaktu samo sa sastojcima vina koji imaju malu molekularnu masu. Da bi se ta pretpostavka dokazala, izmjerena je stabilnost i aktivnost dvaju komercijalnih β-glukozidaza u vinu Tannat i njegovoj frakciji male molekularne mase (<10 kDa), dobivenoj ultrafiltracijom. Relativna je aktivnost β-glukozidaza Endozym Rouge i Endozym β-split bila veća u frakciji (3,8 odnosno 7,6 %), nego u izvornom uzorku vina (0,9 odnosno 5,6 %). Oba su enzima bila stabilnija u frakciji vina. Nakon 14 dana β-glukozidaza Endozym β-split zadržala je otprilike 75 % početne aktivnosti u frakciji male molekularne mase, u usporedbi s uzorkom vina, u kojem je aktivnost bila samo 37,5 %. U šaržnom je membranskom reaktoru ispitana sposobnost enzima Endozym Rouge da hidrolizira sintetski supstrat pnitrofenilglukozid, a brzina je hidrolize bila usporediva s onom dobivenom aktivnošću slobodne β-glukozidaze. Enzim Endozym β-split primijenjen je za hidrolizu sintetskog supstrata u reaktoru sa šupljim vlaknima, te je postignuta konverzija supstrata od gotovo 58
%.
Keywords
glikozidaze; inhibicija i stabilnost β-glukozidaze u vinu; aroma vina; membranski reaktor
Hrčak ID:
126181
URI
Publication date:
15.9.2014.
Visits: 1.900 *