Preliminary communication
Morfološka i molekularna karakterizacija sorte masline Bova i aromatski profil njezinog ulja
Karolina Brkić Bubola
orcid.org/0000-0002-7132-9220
; Institute of Agriculture and Tourism, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia
Marin Krapac
; Institute of Agriculture and Tourism, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia
Igor Lukić
; Institute of Agriculture and Tourism, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia
Barbara Sladonja
; Institute of Agriculture and Tourism, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia
Antonella Autino
; University of Siena, Department of Environmental Science 'G. Sarfatti', Via P.A. Mattioli 4, IT-53100 Siena, Italy
Claudio Cantini
; IVALSA CNR, Trees and Timber Institute, Via Aurelia 49, IT-58022 Follonica, Italy
Danijela Poljuha
; Institute of Agriculture and Tourism, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia
Abstract
Svrha je ovog interdisciplinarnog istraživanja bila pridonijeti karakterizaciji sorata maslina i maslinovog ulja u Istri (Hrvatska), prikazujući po prvi put morfološki i genetički profil sorte Bova, te
kemijske i senzorske karakteristike njezinog ulja. Morfološke su karakteristike sorte Bova određene u skladu s metodologijom Međunarodnog vijeća za masline, a molekularna je karakterizacija
izvršena pomoću jedanaest mikrosatelitnih markera. Sorta Bova morfološki je i genetički drukčija od ostalih dosad opisanih istarskih sorata maslina. Mikrosatelitni profil sorte Bova bio je jedinstven i u
usporedbi s više od 200 različitih talijanskih genotipova dobivenih korištenjem istog seta biljega. Kako bi se okarakteriziralo ulje sorte Bova, prikupljeni su plodovi s tri stabla maslina istog stupnja zrelosti, te odvojeno prerađeni u jednakim uvjetima. Sastav hlapljivih tvari u dobivenim uzorcima ulja utvrđen je mikroekstrakcijom na čvrstoj fazi i plinskom kromatografijom/masenom spektrometrijom. Određeno je oko 50 hlapljivih spojeva, uglavnom ugljikovodika (34,69 % ukupne
površine pikova), zatim aldehida (25,80 %), alkohola (22,24 %), ketona (8,76 %), organskih kiselina (4,08 %), terpena (2,10 %), estera (2,18 %) i furana (0,26 %). Ulje sorte Bova bilo je bogato
ukupnim C6 (39,87 %) i C5 hlapljivim tvarima (13,85 %), nastalim u lipooksigenaznom putu. Najzastupljeniji hlapljivi spoj bio je C6 aldehid E-2-heksenal. Panel za senzorsku analizu proveo je kvantitativnu deskriptivnu senzorsku analizu ispitivanih uzoraka maslinovog ulja. Senzorski profil ulja okarakteriziran je srednjim intenzitetom arome ploda masline, zelenog lišća i trave, zatim blagim
mirisom po rajčici i aromatičnom bilju, te naposljetku laganim notama jabuke i drugog zrelog voća. Okus je okarakteriziran gorčinom srednjeg do jakog intenziteta, popraćenom umjerenom pikantnosti te blagom slatkoćom.
Keywords
Olea europaea L.; morfološke karakteristike; DNA profiliranje; maslinovo ulje; hlapljive tvari; senzorske karakteristike
Hrčak ID:
126184
URI
Publication date:
15.9.2014.
Visits: 3.013 *