Stručni rad
Prirast i indeks kondicije – dva važna čimbenika u uzgoju dagnji
Ivan Župan
orcid.org/0000-0002-2458-1482
; University of Zadar, Department of ecology, agronomy and aquaculture. Trg Kneza Višeslava 9, 23000 Zadar.
mr. Tomislav Šarić,
orcid.org/0000-0002-3480-6577
; University of Zadar, Department of ecology, agronomy and aquaculture. Trg Kneza Višeslava 9, 23000 Zadar.
Sažetak
Proizvodnja dagnje zastupljena je u većini mediteranskih zemalja, a najveći proizvođači su Španjolska i Grčka. Hrvatska proizvodnja
je u odnosu na ukupnu količinu vrlo mala i već desetljećima konstantno iznosi oko 3.000 tona godišnje. Tehnologija uzgoja dagnji
je relativno jednostavna, a cijeli sektor karakterizira neorganiziranost tržišta i nepovezanost proizvođača. Prirast i indeks kondicije dagnji važni su čimbenici u proizvodnji dagnji, zbog što bržeg postizanja tržišne veličine te količine mesa u ljušturi. Poznavanjem hidrodinamičkih i trofičkih karakteristika uzgojnog područja te bioloških karakteristika dagnje, uz pravilne zootehničke zahvate, može se djelomično utjecati i na vrijednosti prirasta i indeksa kondicije. Cilj ovog rada je opisati osnovne faktore koji utječu na brzinu rasta i kondicije dagnje. Svrha rada je opis osnovnih tehnoloških postupaka u proizvodnji, čime se mogu maksimalno iskoristiti prirodni potencijali određene lokacije za uzgoj, te direktno povećati korist (dobit) uzgajivača.
Ključne riječi
uzgoj školjkaša; dagnja; Jadransko more; akvakultura
Hrčak ID:
132388
URI
Datum izdavanja:
1.5.2014.
španjolski engleski talijanski njemački
Posjeta: 3.711 *