Ostalo
Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca
Ana Kaić
orcid.org/0000-0003-0509-431X
; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
prof. Boro Mioč
; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Klemen Potočnik
; Oddelek za zootehniko, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
Sažetak
U ovom istraživanju je utvrđen osnovni kemijski sastav janjećeg mesa mediteranskih pasmina ovaca primjenom meta-analize rezultata sedam znanstvenih istraživanja. Baza kodiranih podataka o kemijskom sastavu uključivala je janjad pasmina Tushin, Rasa
Aragonesa, Churra Tensina, Grazalema Merino, Comisana i ličke pramenke. Statistička obrada kodiranih podataka provedena je softverskim programom CMA, dok su rezultati meta-analitičke obrade prikazani šumskim grafikonom pomoću softverskog programa
R. Ovom meta-analitičkom obradom je utvrđeno da LD mišić istraživane janjadi mediteranskih pasmina ovaca u prosijeku sadrži
76,26% vode, 2,30% masti, 20,07% bjelančevina i 1,15% pepela. Uz to, meta-analizom je eliminiran velik broj čimbenika koji najčešće
dovode do nelogičnosti u interpretaciji rezultata i zaključivanju. S obzirom na manji broj komparativnih istraživanja uključenih u
ovu meta-analitičku obradu nadamo se da će u budućnosti biti proveden veći broj istraživanja koja bi mogla doprinijeti možebitno
drugačijim spoznajama o kemijskom sastavu janjećeg mesa.
Ključne riječi
janjad; meso; meta-analiza; osnovni kemijski sastav
Hrčak ID:
132398
URI
Datum izdavanja:
1.9.2014.
španjolski engleski njemački talijanski
Posjeta: 2.421 *