Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI DRUGIH PROPISA

Mato Arlović ; Ustavni sud Republike Hrvatske


Puni tekst: hrvatski pdf 272 Kb

str. 9-48

preuzimanja: 10.396

citiraj


Sažetak

Ocjena ustavnosti i zakonitosti podzakonskih akata je vrlo intrigantno kako teorijsko, tako i praktično pitanje. Uz pojašnjenje što se podrazumijeva pod apstraktnom kontrolom ustavnosti i zakonitosti podzakonskih akata te utvrđenja mogućeg razlikovanja između ovog i drugih (u svijetu prisutnih) modela ocjene ustavnosti i zakonitosti općenormativnih akata, značajni dio rada posvećen je (upravo zbog hrvatskih posebnosti) određenju pojma podzakonskih akata i njihovom razlikovanju od drugih općenormativnih akata, koji doduše jesu općenormativni , ali nisu i ne mogu se svrstati u podzakonske općenormativne akte, bilo zbog svoje supstancijalne razlikovnosti u odnosu na njih, bilo zbog toga što to po svojoj pravnoj naravi nisu.
Autor se detaljnije bavi pitanjem ukidajućih i poništavajućih odluka koje Ustavni sud Republike Hrvatske može donijeti (i donosi) provodeći postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti podzakonskih akata te, dakako, o njihovom učinku, poglavito na treće.
Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu Republike Hrvatske predviđena je samo mogućnost donošenja poništavajuće odluke prilikom odlučivanja o ustavnosti i zakonitosti propisa i to ako se steknu uvjeti njime propisani. Nadalje, Ustavni zakon o Ustavnom sudu unosi subjektivnu komponentu čija je provedba u nadležnosti Ustavnog suda. Naime, on njemu stavlja u nadležnost da može donijeti takvu odluku procjenjujući “osobito težinu povrede Ustava ...”, ali ju ne mora donijeti. U radu se obrazlaže stajalište da je takva mogućnost Ustavnog suda zapravo obveza ako su to tako teške povrede Ustava da one povrjeđuju i temeljne “najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske” iz čl. 3. Ustava Republike Hrvatske.

Ključne riječi

načelo ustavnosti i zakonitosti; drugi propisi; opći akti; podzakonski akti; ocjena suglasnosti zakona s Ustavom i suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom; ukidajuće i poništavajuće odluke

Hrčak ID:

134180

URI

https://hrcak.srce.hr/134180

Datum izdavanja:

30.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 12.801 *