Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Proizvodnja ždrebećih kobasica

Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Željka Cvrtila Fleck ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Lidija Kozačinski ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 179 Kb

str. 152-155

preuzimanja: 493

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 134 Kb

str. 172-174

preuzimanja: 334

citiraj


Sažetak

U radu je opisan tehnološki proces proizvodnje ždrebeće kobasice koja se tradicionalno proizvodi u Republici Hrvatskoj u okolici Zagreba
(Kloštar Ivanić). U proizvodnji se koristi meso ždrebadi starosti 22-24 mjeseci i čvrsto masno tkivo svinja u omjeru 90% : 10%. Tradicionalni
način proizvodnje u obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu pokazao je određene prednosti u odnosu na proizvodni objekt manjeg
opsega rada (mesoprerađivački obrt).

Ključne riječi

ždrebeća kobasica; tehnološki proces proizvodnje

Hrčak ID:

138247

URI

https://hrcak.srce.hr/138247

Datum izdavanja:

15.3.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 2.543 *