Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ GENOTIPA NA DEBLJINU SLANINE U TESTU U PROIZVODNIM UVJETIMA U SVINJA
Igor Simić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska (student)
Vedran Klišanić
; Hrvatska poljoprivredna agencija, Križevci, Hrvatska
Marija Đikić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zoran Luković
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dubravko Škorput
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi razlike u debljini slanine u šest pasmina i križanaca svinja testiranih u proizvodnim uvjetima u Hrvatskom uzgojnom programu za svinje. Analizirane su sljedeće pasmine: veliki jorkšir (VJ), landras (L), pietren (P), durok (D) te recipročni križanci između velikog jorkšira i landrasa (VJxL ,LxVJ). Podaci su analizirani pomoću GLM procedure u statističkom paketu SAS. Istraživanje je obuhvatilo 140, 996 zapisa nerastića i nazimica iz testa u proizvodnim uvjetima u razdoblju od 1998. do 2014. godine. Najmanju debljinu slanine, značajno različitu od svih pasmina i križanaca imale su svinje pasmine pietren (P<0,05). Najveća debljina slanine zabilježena je u svinja križanaca velikog jorkšira i landrasa. Pasmina landras imala je značajno tanju slaninu od pasmine veliki jorkšir, dok između pasmina durok i landras nisu utvrđene značajne razlike. Fenotipski trendovi za debljinu slanine su padajući te ukazuju na uspješnost selekcije na debljinu slanine unutar uzgojnog programa za svinje u Hrvatskoj.
Ključne riječi
svinja; debljina slanine; pasmina; križanci
Hrčak ID:
138654
URI
Datum izdavanja:
2.4.2015.
Posjeta: 1.413 *