Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ GENOTIPA NA DEBLJINU SLANINE U TESTU U PROIZVODNIM UVJETIMA U SVINJA

Igor Simić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska (student)
Vedran Klišanić ; Hrvatska poljoprivredna agencija, Križevci, Hrvatska
Marija Đikić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zoran Luković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dubravko Škorput ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 212 Kb

str. 71-74

preuzimanja: 399

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je utvrditi razlike u debljini slanine u šest pasmina i križanaca svinja testiranih u proizvodnim uvjetima u Hrvatskom uzgojnom programu za svinje. Analizirane su sljedeće pasmine: veliki jorkšir (VJ), landras (L), pietren (P), durok (D) te recipročni križanci između velikog jorkšira i landrasa (VJxL ,LxVJ). Podaci su analizirani pomoću GLM procedure u statističkom paketu SAS. Istraživanje je obuhvatilo 140, 996 zapisa nerastića i nazimica iz testa u proizvodnim uvjetima u razdoblju od 1998. do 2014. godine. Najmanju debljinu slanine, značajno različitu od svih pasmina i križanaca imale su svinje pasmine pietren (P<0,05). Najveća debljina slanine zabilježena je u svinja križanaca velikog jorkšira i landrasa. Pasmina landras imala je značajno tanju slaninu od pasmine veliki jorkšir, dok između pasmina durok i landras nisu utvrđene značajne razlike. Fenotipski trendovi za debljinu slanine su padajući te ukazuju na uspješnost selekcije na debljinu slanine unutar uzgojnog programa za svinje u Hrvatskoj.

Ključne riječi

svinja; debljina slanine; pasmina; križanci

Hrčak ID:

138654

URI

https://hrcak.srce.hr/138654

Datum izdavanja:

2.4.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 950 *