Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

SVRSISHODNOST ARBITRABILNOSTI OBITELJSKOPRAVNIH SPOROVA S POSEBNIM NAGLASKOM NA SPOROVE PROIZAŠLE IZ RAZVODA BRAKA

Katarina Knol Radoja ; Pravni fakultet Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 203 Kb

str. 85-102

preuzimanja: 957

citiraj


Sažetak

Arbitrabilnosti obiteljskopravnih sporova, a posebno sporova proizašlih iz razvoda braka, danas je sve prihvaćenija kako u zemljama europskog kontinentalnog pravnoga kruga, tako i onih koje pripadaju common law pravnom sustavu.

Infra će stoga biti prikazani kanadski i američki sustavi, kao primjer zemalja u kojima je rješavanje obiteljskopravnih sporova preko arbitraže postalo posebno popularno. Osim toga, bit će prikazan i odnos troškova sudskog i arbitražnog postupka. Budući da se sporazumna arbitraža često i u drugim vrstama postupaka pokazala kao pogodna alternativa tradicionalnoj sudskoj parnici te ako su obiteljskopravni sporovi, a posebice sporovi proizašli iz razvoda braka uopće arbitrabilni u kontekstu hrvatskog arbitražnog prava, nastojat će se utvrditi, odnose li se brojne prednosti arbitraže, a posebno kad su posrijedi troškovi, i na obiteljskopravne sporove.

Na kraju se zaključuje kako bi postupovna i materijalna fleksibilnost te privatnost arbitražnog postupka trebala smanjiti tenzije stranaka, dopuštajući da se obiteljskopravni spor riješi brže i s manje troškova.

Ključne riječi

arbitrabilnost; sudski postupak; arbitraža; obiteljskopravni sporovi

Hrčak ID:

145488

URI

https://hrcak.srce.hr/145488

Datum izdavanja:

30.4.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.762 *