Izvorni znanstveni članak
PRIMJENA POGAČE SJEMENKI BUNDEVE U HRANIDBI JANJADI U EKOLOŠKOM UZGOJU
Zvonko Antunović
; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet Osijek, K. P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska
Josip Novoselec
; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet Osijek, K. P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska
Vinko Sičaja
; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet Osijek, K. P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska
Zvonimir Stainer
; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet Osijek, K. P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska
Željka Klir
; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet Osijek, K. P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska
Ivica Matanić
; Alltech-Biotehnologija, J. Lončara 3, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi mogućnost primjene pogače sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekološkom uzgoju. Istraživanje je provedeno na ekološkom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Osječko-baranjskoj županiji s 36 janjadi pasmine Merinolandschaf u dobi od 70 dana. Janjad je hranjena krmnim smjesama gdje je u pokusnim skupinama djelomično smanjen udio sojine sačme i dodana pogača sjemenki bundeve u pokusnoj skupini I 10%, a u pokusnoj skupini II 15%. Janjad je sijeno i vodu konzumirala po volji. Pokus je trajao 30 dana. Držanje i hranidba janjadi bili su prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda. Vaganje i uzimanje tjelesnih mjera te indeksa tjelesne kondicije janjadi provedeno je na početku i na kraju istraživanja. Uzimanje tjelesnih mjera (visina grebena, dužina trupa, opseg prsa, opseg cjevanice, dužina trupa, širina prsa, dubina prsa, dužina i opseg buta) provedeno je lydtinovim štapom i stočnom vrpcom. Nakon toga, izračunati su prosječni dnevni prirasti janjadi te indeksi tjelesne razvijenosti (anamorfoznosti, tjelesnih proporcija, tjelesne kompaktnosti, mišićavosti i tjelesne kondicije). Na temelju dobivenih rezultata istraživanja može se zaključiti da je opravdana primjena pogače sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekološkom uzgoju s obzirom na utvrđene odlike rasta i tjelesne razvijenosti u janjadi koja je konzumirala smjesu s dodatkom pogače sjemenki bundeve. Daljnja istraživanja potrebno je proširiti i na utvrđivanje metaboličkih promjena u organizmu i masnokiselinskog sastava mesa janjadi.
Ključne riječi
pogača sjemenki bundeve; janjad; ekološki uzgoj; proizvodna svojstva
Hrčak ID:
160785
URI
Datum izdavanja:
23.6.2016.
Posjeta: 1.311 *