Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 31 No. 6, 2008.
Pregledni rad
Sorte stolnog grožđa
Nino Ivančan
Sažetak
Sorte stolnog grožđa zriju kod nas od kraja srpnja do sredine listopada. Većinom se koriste kao dopuna sortimenta vinogradu, na brajdama, oko kuće. Dobrim odabirom sorata možemo imati svježe grožđe u vlastitoj kući kroz cijelo navedeno razdoblje.
Sorte stolnog grožđa koriste se danas za konzumiranje u svježem stanju ili prerađene sušenjem, konzerviranjem i kandiranjem.
One također zahtijevaju i drugačiju tehnologiju uzgoja i njege te više ručnog rada. Kod stolnih sorata danas se isključivo koriste visoki uzgojni oblici, najčešće razni oblici pergola ili tendona, povezani jakom armaturnom mrežom.
Zbog toga, ali i zbog visokih početnih ulaganja te maloga broja primjerenih lokaliteta u našoj državi, stolno grožđe se većinom uvozi. No, to nije razlog da se te sorte ne bi mogle uzgajati lokalno na manjim parcelama za privatne potrebe, za tržnice, za turistička domaćinstva i turizam općenito.
Sorte su svrstane prema dozrijevanju po Pulliatu. Navedena su svojstva koja trebaju imati sorte stolnog grožđa. Opisane su sorte koje se većinom mogu nabaviti i uzgajati kod nas, u kontinentalnim krajevima Hrvatske i u Dalmaciji. U opisu su navedeni sinonimi, porijeklo i rasprostranjenost, botanička obilježja, privredno-tehnološka obilježja te korištenje i gospodarsko značenje.
Ključne riječi
sorta; sinonimi; porijeklo; rasprostranjenost; botanička obilježja; privredno-tehnološka obilježja
Hrčak ID:
163979
URI
Datum izdavanja:
19.12.2008.
Posjeta: 14.421 *