Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Sorte stolnog grožđa

Nino Ivančan


Puni tekst: hrvatski pdf 494 Kb

str. 14-30

preuzimanja: 680

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 494 Kb

str. 30-30

preuzimanja: 12.870

citiraj


Sažetak

Sorte stolnog grožđa zriju kod nas od kraja srpnja do sredine listopada. Većinom se koriste kao dopuna sortimenta vinogradu, na brajdama, oko kuće. Dobrim odabirom sorata možemo imati svježe grožđe u vlastitoj kući kroz cijelo navedeno razdoblje.
Sorte stolnog grožđa koriste se danas za konzumiranje u svježem stanju ili prerađene sušenjem, konzerviranjem i kandiranjem.
One također zahtijevaju i drugačiju tehnologiju uzgoja i njege te više ručnog rada. Kod stolnih sorata danas se isključivo koriste visoki uzgojni oblici, najčešće razni oblici pergola ili tendona, povezani jakom armaturnom mrežom.
Zbog toga, ali i zbog visokih početnih ulaganja te maloga broja primjerenih lokaliteta u našoj državi, stolno grožđe se većinom uvozi. No, to nije razlog da se te sorte ne bi mogle uzgajati lokalno na manjim parcelama za privatne potrebe, za tržnice, za turistička domaćinstva i turizam općenito.
Sorte su svrstane prema dozrijevanju po Pulliatu. Navedena su svojstva koja trebaju imati sorte stolnog grožđa. Opisane su sorte koje se većinom mogu nabaviti i uzgajati kod nas, u kontinentalnim krajevima Hrvatske i u Dalmaciji. U opisu su navedeni sinonimi, porijeklo i rasprostranjenost, botanička obilježja, privredno-tehnološka obilježja te korištenje i gospodarsko značenje.

Ključne riječi

sorta; sinonimi; porijeklo; rasprostranjenost; botanička obilježja; privredno-tehnološka obilježja

Hrčak ID:

163979

URI

https://hrcak.srce.hr/163979

Datum izdavanja:

19.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 14.353 *