Izvorni znanstveni članak
AMINOKISELINSKI SASTAV NEKIH SORTI GRAŠKA I NJIHOVA PROBAVLJIVOST U PERADI
Stjepan Mužić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Croatia
Željko Berić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Croatia
Biserka Homen
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Croatia
Vesna Pavić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Croatia
Sažetak
U radu je ustanovljen kemijski i aminokiselinski sastav pet sorata graška te probavljivost njihovih aminokiselina u pijetlova. Prosječni kemijski sastav svih pet sorata graška bio je: voda 11.18%, sirove bjelančevine 24.98%, sirova vlaknina 4.13%, sirove masti 0.99%, sirovi pepeo 2.18%, Ca 0.21%, P 0.47% i NET 56.54%. Prosječan aminokiselinski sastav ispitivanih sorata graška pokazuje nešto niže vrijednosti za većinu aminokiselina u odnosu na vrijednosti iznijete u WPSA 1992., dok je unutar ispitivanih sorata bilo manjih razlika u količini asparaginske kiseline, serina, glicina, valina i metionina. Prosječna prava probavljivost aminokiselina ispitivanih grašaka u pijetlova kretala se od 78.07% za alanin do 98.48% za glutaminsku kiselinu i nije se znatnije razlikovala unutar sorata, osim za glicin gdje je koeficijent varijacije iznosio 13.01%.
Ključne riječi
Hrčak ID:
164851
URI
Datum izdavanja:
20.12.1993.
Posjeta: 844 *