Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.20867/thm.2.1.9
Controlling u hotelijersko-turističkom gospodarstvu
Milena Peršić
orcid.org/0000-0002-6668-6856
; Fakultät für Hotelmanagement Opatija, Universität Rijeka, Kroatien
Sažetak
Controlling u poslovnom sustavu ima zadatak koordinacije između onih koji informacije pribavljaju i onih koji te informacije koriste, a podloga je menedžmentu za upravljanje poslovnim sustavom prema unaprijed definiranim ciljevima. Ustrojava se prema specifičnostima djelatnosti, dostignutom stupnju razvoja i kompleksnosti eksternih i internih odnosa poslovnog sustava u okruženju. Zadatak je strateškog Controllinga uvođenje metoda i tehnika na kojima se temelji upravljanje budućim razvojem poslovnog sustava, čiju implementaciju preuzima operativni Controlling kroz razradu sustava planiranja, kontrole, analize, informiranja i upravljanja u realnim okvirima poslovanja u tekućoj poslovnoj godini. Za realizaciju zadataka operativnog Controllinga, posebno mjesto imaju podaci i informacije koje priprema i pruža računovodstveni informacijski sustav, sukladno stvarnim informacijskim zahtjevima menedžmenta određenih hijerarhijskih razina odlučivanja u hotelijersko-turističkom gospodarstvu.
Ključne riječi
Controlling; menedžersko računovodstvo; budžet; jedinstveni sustav obračuna za hotele; hotel
Hrčak ID:
182492
URI
Datum izdavanja:
30.7.1996.
Posjeta: 2.742 *