Izvorni znanstveni članak
Utjecaj glutaraldehida na svojstva želatinskih filmova
A. Talebian
S. S. Kordestani
A. Rashidi
F Dadashian
M. Montazer
Sažetak
U ovom je radu pripremljen želatinski film od kravlje kosti. Da bi se povećala mehanička stabilnost pripremljenog transparentnog filma kao i smanjilo njegovo bubrenje, upotrijebljen je glutaraldehid (GTA). Upotrijebljeni su različiti maseni udjeli mase GTA. Uočeno je da kod 0,18 % GTA prekidna sila filma iznosi 53,7 N i da se povećala topljivost. Topljivost filma izmjerena je kao parametar ovisan o ponašanju pri bubrenju. U ovom slučaju smanjio se s 389 % na 156 % kod 5 minuta za želatinske filmove bez GTA odn. s 0,18 % GTA. Rezultati spektroskopije FTIR pokazali su maksimum za umreženu želatinu kod 1650 cm-1. To znači da je došlo do umrežavanja između želatine i GTA. Mikroskopske slike SEM potvrđuju da se poroznost smanjila povećanjem dijela GTA, što je pokazatelj veće čvrstoće.
Ključne riječi
želatina; glutaraldehid; mehanička svojstva; FTIR; SEM
Hrčak ID:
17457
URI
Datum izdavanja:
12.11.2007.
Posjeta: 2.328 *